pátek 20. května 2011

Chřest se smaženou strouhankou a bramborem


Chřest. je vynikající lahůdka, ale musí se ale umět správně připravit (i vybrat), jinak může být doslova  nechutný.
Chřest bílý musí mít pazochy bílé a rovné, délky okolo 20 cm, v jednom svazku by měly mít pazochy přibližně stějnou tloušťku. Jakmile narazíme na chřest, jehož stonky jsou na konci dřevnaté, duté, popraskané nebo rezavé, obloukem se jim vyhneme. Bílý chřest se loupe.
Chřest zelený je nebělený. Při pěstování se na něj nenahrne zemina. Je trochu nahořklý, ale výrazné chuti. Je s ním méně práce, protože není nutné ho loupat.
Než začneme chřest zpracovávat, osvědčilo se mi zabalit ho do vlhké utěrky a uložit v chladničce. Vydrží tak 2 - 3 dny, a je křehčí.

Ingredience pro recept Chřest se smaženou strouhankou a bramborem:

Svazek bílého chřestu, sůl, půl lžičky cukru, 50 g strouhanky, 100 g másla, brambory, kmín, petrželka.

Chřest se smaženou strouhankou a bramborem krok za krokem:

1.Chřest opereme a zespodu odřízneme asi centimetr. Sloupneme každý kousek tak, že začneme asi 3 cm pod hlavičkou - dáváme pozor, abychom ji nepoškodili, neboť ta je nejchutnější.
2. Oškrábeme brambory a dáme se vařit se solí a kmínem.
3. Chřest svážeme do menších svazků a dáme vařit do osolené vody, nejlépe do vysokého hrnce hlavičkami vzhůru (ale ten má málokdo). Vařit chřest můžeme i v páře. Doba varu je 20-25 minut. Nedovařený není dobrý.
4. Na části másla osmažíme strouhanku dozlatova. Druhou část necháme rozpustit.
5. Chřest scedíme a odstraníme niť. Brambory slijeme.
6. Chřest a brambory rozdělíme na talíře, polijeme máslem a chřest posypeme smaženou strouhankou, brambory nadrobno nasekanou petrželkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: