pátek 13. dubna 2012

Rizoto z drůbežího masa



Rizoto může mít nejrůznější podobu. Výhodné je v tom, že k jeho výrobě upotřebíme maso buď ze slepičí či kuřecí polévky nebo z libovolné pečené drůbeže. Chuť rizota závisí i na tom, jak dobře ho okořeníme.



Ingredience pro recept Rizoto z drůbežího masa:

Šálek rýže (nejlépe Basmati), asi 200 g (i více) vařeného nebo pečeného drůbežího masa, 50 g másla, menší konzerva hrášku, 100 g tvrdého sýra, 1-2 stroužky česneku (nejsou nutné), sůl, drcené barevné pepře, zelená petrželka.

Rizoto z k drůbežího masa krok za krokem:

1. Šálek rýže propláchneme, nasypeme do kastrolu a přidáme 2,5 šálku studené vody a lžičku soli. Uvedeme do varu a na mírném žáru uvaříme (všechna voda se vsákne do rýže).

2. Maso pokrájíme na menší kousky.

3. Na větší pánvi na másle osmažíme nadrobno nasekaný česnek. Přidáme maso a scezený hrášek, vše dobře okořeníme a prohřejeme.

4. V mezičase nastrouháme sýr.

5. Na pánev přidáme vařenou rýži, dobře promícháme a případně ještě dochutíme.

6. Rizoto z drůbežího masa servírujeme tak, že naběračku opláchneme studenou vodou, nabereme rizoto, trochu upěchujeme a zarovnáme lžící a na talíř vyklopíme úhledný kopeček. Na každý talíř dáme 2 – 3 kopečky (podle velikosti naběračky a hladu strávníka). Posypeme je strouhaným sýrem a ozdobíme petrželkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: