pondělí 10. září 2012

Domácí šípková marmeláda



Zpracování šípků, zvláště jejich čištění od semínek, je poněkud zdlouhavá práce, zejména pokud chceme získat jemnou marmeládu. Jde to i jednodušeji – semínka neodstraňujeme a budeme doufat, že se pichlavé chloupky z šípků opravdu rozvaří a neuvíznou nám v krku. Na druhou stranu můžeme šípky čistit během sledování filmu, a uteče nám to rychleji. Šípková marmeláda má zcela ojedinělou lahodnou chuť a ta zdlouhavá příprava určitě stojí za to. Používá se na vynikající šípkovou omáčku, nebo jen na chleba s máslem či na linecké cukroví. Šípky obsahují vitamín C a A, i účinné látky proti nachlazení a infekcím.



Ingredience pro recept Domácí šípková marmeláda: 

Na každých 100 g šípkové kašoviny dáváme 50 g cukru, můžeme přidat hřebíček a citrónovou kůru.

Domácí šípková marmeláda krok za krokem:

1.Zralé, ale pevné šípky opláchneme, odřízneme stopku a bubáka, rozpůlíme je a odstraníme semínka.

2. Co nejdříve je vhodíme do vařící vody, aby zbytečnou oxidací neztrácely vitamín C.

3. Vody dáme jen tolik, aby šípky byly potopené. Přidáme hřebíček a kůru z citronu. Vaříme asi 10 minut.

4. Když změknou, rozmixujeme je i s vodou, ve které se vařily, a poté je ještě prolisujeme jemným sítem. Získáme kašovinu, kterou si zvážíme.

5. Přidáme odpovídající množství cukru a povaříme dalších asi deset minut.

6. Marmeládu nalijeme do čistých a vypařených skleniček (raději malých), zavíčkujeme a obrátíme vzhůru nohama. Necháme tak do vychladnutí. Případně je můžeme i sterilizovat, ale jen krátce, asi 10 minut.

7. Domácí šípková marmeláda se používá především pro přípravu šípkové omáčky, ale lze s ní zacházet i s jako každou jinou marmeládou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: