neděle 2. září 2012

Svíčková na smetaně


Na svíčkovou nemusíme používat pravou svíčkovou, která je poměrně drahá, ale dobře ji nahradíme tzv. falešnou svíčkovou, což je v podstatě hovězí zadní, seříznuté do tvaru válečku (a někdy ani to ne). Pravá svíčková je minutková záležitost, falešná se dělá déle, ale chuťově si s pravou příliš nezadá.



Ingredience pro recept Svíčková na smetaně:

Okolo 1 kg hovězího zadního, kousek špeku, omastek, velká cibule, stejný díl mrkve, celeru a petržele (1 kus mrkve a petržele a asi 1/3 velkého celeru), 3 kuličky nového koření, 2 menší bobkové listy, pepř, sůl, tymián, 2 lžíce octa, 2 kolečka citronu, popř. mouka na zahuštění, 250 ml smetany, brusinkový kompot.

Svíčková na smetaně krok za krokem:

1. Maso prošpikujeme. To uděláme tak, že špek nařežeme na proužky a poté do masa (proti vláknům) bodneme úzkým nožem dvakrát na kříž a do vzniklého otvoru vsuneme proužek špeku. Špikujeme asi 2 cm od sebe a z obou stran.

2. Oloupeme cibuli, oškrábeme zeleninu. Vše nakrájíme na kostičky.

3. Cibuli necháme ji zesklovatět. Přidáme kořenovou zeleninu a osmažíme ji.

4.  Osolené a opepřené maso vložíme do omastku a krátce ho opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.

5. Přidáme všechno koření a ocet. Podlijeme horkou vodou, přikryjeme víkem a za občasného podlévání pečeme doměkka. Podle stáří masa to trvá 2-3 hodiny.

6. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.

7. Odstraníme bobkový list, citron a nové koření. Omáčku i se zeleninou a moukou rozmixujeme, případně ještě propasírujeme přes síto.

8. Krátce povaříme a zalijeme smetanou. Nakrájené maso vložíme do omáčky, aby se prohřálo.

9. Svíčkovou na smetaně ozdobíme ušlehanou šlehačkou a brusinkami. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: