úterý 13. února 2018

Králík na paprice


Máme-li k dispozici celého králíka, můžeme z něj připravit dvě jídla pro tří až čtyřčlennou rodinu. Odkrojíme stehna i přední nohy a uložíme je do ledničky nebo na mrazák, podle toho, kdy je budeme chtít připravit. Z hlavy králíka a vnitřností připravíme polévku. Zbytek naporcujeme na menší kusy – z nich bude králík na paprice. Maso z předku králíka obsahuje kolagen, který prospívá našim kloubům a vazům. 



Ingredience pro recept Králík na paprice:

Naporcované králičí maso i s kostmi, 1 větší cibule, na smažení sádlo, máslo nebo olej, mletá sladká i pálivá paprika, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany. 

Králík na paprice krok za krokem:

1. Králičí maso naporcujeme, osolíme a opepříme.

2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na omastku.

3. Na cibuli vložíme porce králíka a z obou stran necháme zatáhnout.

4. Kastrol odtáhneme z ohně a maso zasypeme sladkou a podle chuti i pálivou mletou paprikou. Zamícháme a podlijeme vroucí vodou, nebo lépe vývarem.

5. Vrátíme zpět na sporák a na nižší teplotu dusíme pod pokličkou, dokud maso není tak měkké, že jde snadno od kosti. Podle potřeby podléváme horkou vodou.

6. Z omastku a mouky si usmažíme jíšku (případně použijeme hotovou instantní).

7. Měkké maso vyjmeme z omáčky a necháme mírně vychladnout, abychom jej mohly obrat z kostí.

8. Omáčku přecedíme a za stálého míchání ji zahustíme jíškou. Nakonec přidáme smetanu.

9. Vykostěné maso vložíme do omáčky, případně ještě dochutíme, necháme prohřát, ale již nevaříme.

10. Králíka na paprice podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s těstovinami.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: