tag:blogger.com,1999:blog-24279991099319096272024-02-19T06:24:16.049+01:00Vaření a pečeníNajděte si svůj chutný recept :)medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.comBlogger531125tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-91231063136189845772023-01-23T09:00:00.001+01:002023-01-23T09:00:00.164+01:00Tofu s rajčatovou omáčkou Tofu s rajčatovou omáčkouTofu je sýr či tvaroh, který se vyrábí ze sójových bobů. Je tedy ryze rostlinného původu, a vyhledávají jej především vegetariáni, kteří nejedí maso a vegany, kteří nejedí žádnou živočišnou stravu. Z tofu lze připravit množství chutných pokrmů.Ingredience pro recept Tofu s rajčatovou omáčkou:Balení tofu, 3 rajčata, https://www.zahradaapriroda.cz/medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-59674780550804578582023-01-21T09:00:00.002+01:002023-01-21T09:00:00.148+01:00 Slané buchty s mozzarellou Slané buchty s mozzarellouBuchty známe s tvarohem, s mákem, s povidly… Co si je ale udělat naslano a místo povidel je plnit sýrem? Rozhodně to bude příjemná a zajímavá změna.Ingredience pro recept Slané buchty s mozzarellou:Těsto: 400 g hladké mouky, 20 g droždí (nebo sáček sušeného), 200-230 ml mléka, lžička cukru, lžička soli, 50 g sádla nebo jiného tuku, 1 vejce.Náplň: 2 balení medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-41706200046617975952023-01-19T09:00:00.002+01:002023-01-19T09:00:00.197+01:00Tvarohový koláč s jablky Tvarohový koláč s jablkyVláčný koláč z tvarohového těsta s jablky a skořicí nechá málokoho chladným. Zvládnou ho i ti, kteří mají s pečením málo zkušeností.Ingredience pro recept Tvarohový koláč s jablky:Těsto: 250 g hladké mouky, 250 g měkkého tučného tvarohu, 180 g másla, Hery nebo jiného tuku, 1 vejce, 150 g moučkového cukru, ½ prášku do pečiva, Náplň: 5 jablek, vanilkový cukr, medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-56471651771454903962023-01-17T09:00:00.002+01:002023-01-17T09:00:00.148+01:00 Domácí bagetky Domácí bagetkyRecept na domácí bagetky pochází ze staré Francie. Toto pokroucené pečivo je mimořádně chutné, ale musí se jíst zcela čerstvé, neboť nemá dlouhou trvanlivost. Náročnost přípravy je spíše v přípravě hydratované mouky, kterou musíme nechat nejméně 12 hodin v ledničce, kde těsto i kyne.Ingredience pro recept Domácí bagetky:400 g hladké mouky, 250 ml vody, 15 g droždí, lžícemedhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-71642720341364889752023-01-15T09:00:00.002+01:002023-01-15T09:00:00.160+01:00Buchtičky s vinným šodó Buchtičky s vinným šodóBuchtičky s vinným šodó mají zcela jinou chuť než buchtičky s vanilkovým krémem, které se zpravidla připravují pro děti. Tento pokrm můžeme podávat samostatně nebo jako dezert. Příprava je středně složitá, při šlehání šodó musíme dávat pozor, aby se nesrazilo. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.Ingredience pro recept Buchtičky s vinným šodó:Buchtičky: medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-40645162972123330632023-01-13T09:00:00.002+01:002023-01-13T09:00:00.152+01:00Brambory s tvarohem Brambory s tvarohemBrambory vařené ve slupce, oloupané, posypané strouhaným tvarohem a pokapané máslem. Chuťově jsou velmi dobré a na přípravu tak jednoduché, že je zvládne úplný začátečník. Ingredience pro recept Brambory s tvarohem:1 kg brambor, tvrdý tvaroh na strouhání, sůl, několik lžic rozehřátého másla.Brambory s tvarohem krok za krokem:Brambory důkladně umyjeme a dáme vařit do medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-15323472847804791582023-01-11T09:00:00.002+01:002023-01-11T09:00:00.146+01:00Bílková roláda s tvarohem Bílková roláda s tvarohemKdyž nám zbydou bílky, třeba po pečení vánoček nebo mazanců, můžeme z nich připravit chutnou bílkovou roládu. Tu posléze naplníme ochuceným tvarohem.Ingredience pro recept Bílková roláda s tvarohem:Těsto: 6 bílků, 100 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kakaa, špetka soli, 100 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečivaNáplň: 2 tvarohy, 60 g moučkového cukru, medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-34557412787666527632023-01-09T08:00:00.001+01:002023-01-09T08:00:00.158+01:00Americké brambory Americké bramboryAmerické brambory jsou na rozdíl od hranolků připravovaných ve fritéze zdravější. Pečou se totiž v troubě jen s malým množstvím tuku a zůstává na nich slupka, ve které se skrývá nejvíc vitamínů. Příprava je velmi snadná.Ingredience pro recept Americké brambory:Brambory, olej, sůl a koření podle libosti – např. rozmarýn, koření na americké brambory, granulovaný česnek, mletýmedhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-11463638915743272002023-01-07T08:00:00.005+01:002023-01-07T08:00:00.151+01:00Kapustová polévka s houbamiKapustová polévka s houbamiZ hlávkové kapusty si připravíme polévku, kterou ochutíme čerstvými houbami, nebo těmi, které jsme si na podzim nasbírali a usušili, nebo zmrazili. Příprava je poměrně snadná.Ingredience pro recept Kapustová polévka s houbami:½ menší hlávky kapusty, 1 cibule, hrst až dvě hub, 2 brambory, 2 lžíce sádla, vrchovatá lžíce mouky, sůl, pepř.Kapustová polévka s houbami krok zamedhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-20824619884035966022023-01-05T16:45:00.001+01:002023-01-05T16:45:30.594+01:00Avokádová pomazánka Avokádová pomazánkaZdravá a velmi chutná je světle zelená avokádová pomazánka. Mažeme ji na chlebíčky nebo pečivo či chléb a můžeme ji dozdobit plátkem vařeného vajíčka, cherry rajčátkem nebo nasekanou pažitkou či petrželkou. Příprava je jednoduchá a rychlá.Ingredience pro recept Avokádová pomazánka:2 zralá avokáda, smetanový sýr Lučina nebo Palouček apod., několik kapek citronu, sůl, pepř.medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-36717420604906536992022-07-26T08:00:00.003+02:002022-07-26T08:00:00.152+02:00 Kari kuře se žampiony Kari kuře se žampiony, foto medDušená a dobře kořeněná jídla z indické kuchyně se nazývají Kari. Mohou obsahovat maso, nebo jen zeleninu či luštěniny. Důležité je použité koření, jehož hlavní složkou je kurkuma. Vrchol chuti jídlu dodá kokosové mléko, které ho zároveň zahustí.Ingredience pro recept Kari kuře se žampiony:2 kuřecí prsa, 200 g žampionů, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 chilli medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-69361900323520882702022-07-24T08:00:00.001+02:002022-07-24T08:00:00.142+02:00 Řezy z ovesných vločekŘezy z ovesných vloček, foto medOvesné vločky jsou bezesporu zdravé, a v koláči s čokoládovou polevou velmi dobré. Tento moučník je také velmi rychle připravený.Ingredience pro recept Řezy z ovesných vloček:Těsto: 150 g ovesných vloček (mělněné nebo umleté), 200 g hladké mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, špetka soli, 2 vejce, 100 g másla (hery), 80 g cukru, vanilkový cukr, 120-150 ml medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-12881907287182813352022-07-22T08:00:00.001+02:002022-07-22T08:00:00.147+02:00 Krůtí stehno na smetaně Krůtí stehno na smetaně, foto med Krůtí stehno i s kostí, nebo vykostěný stehenní plát připravíme podobně jako svíčkovou na smetaně. Maso upečeme na cibuli a zelenině.Ingredience pro recept Krůtí stehno na smetaně:Krůtí stehno, 2 cibule, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), olej nebo máslo, kelímek smetany, sůl, lžička tymiánu, lžička pepře, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-10149552858474829342022-07-20T08:00:00.004+02:002023-01-05T17:25:53.478+01:00Tofu gulášTofu guláš, foto medBezmasý pokrm připomínající buřtguláš připravíme z tofu, brambor a cibule. Chutné jídlo nejen pro vegetariány.Ingredience pro recept Tofu guláš:1 balení tofu cca 180 g, 6 středně velkých brambor, olej, 2 cibule, 3 stroužky česneku, lžíce sladké mleté papriky, lžička pálivé mleté papriky, ½ lžičky mletého kmínu, bobkový list, 2 kuličky nového koření, 2 lžíce hladké mouky, medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-43571358175093060712022-07-17T08:00:00.006+02:002022-07-17T08:00:00.153+02:00 Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou, foto medPři představě meruňkového koláče se mi vybaví léto a prázdniny. Dodnes ho považuji za mimořádnou pochoutku. Na přípravu je středně náročný, ale podle návodu ho zvládnou i začátečníci.Ingredience pro recept Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou:Těsto: 400 g hladké mouky, 20 g droždí, lžička cukru do kvásku, 3 lžíce rozehřátého medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-77863812825060083362022-07-15T08:00:00.001+02:002022-07-15T08:00:00.150+02:00Pstruh na másle a rozmarýnu Pstruh na másle, foto medJednoduché a vynikající. Pstruh má tak dobré maso, že nepotřebuje žádné složité úpravy. Prostě ho orestujeme na másle.Ingredience pro recept Pstruh na másle a rozmarýnu:Na 2 osoby počítáme s 2 pstruhy o váze kolem 400-500 g, 100 g másla, sůl, pepř, 2-4 větvičky rozmarýnu, citron.Pstruh na másle a rozmarýnu krok za krokem:Pstruh, foto medPstruhy opláchneme pod medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-31444359169734496692022-07-13T08:00:00.002+02:002022-07-13T08:00:00.167+02:00Kari z červené čočky Kari z červené čočky, foto medVelmi rychle připravené a dobré jídlo připravíme z červené čočky, plechovky rajčat a kokosového mléka.Ingredience pro recept Kari z červené čočky:500 g červené čočky, konzerva loupaných rajčat, konzerva kokosového mléka, lžíce kari pasty, olej (nejlépe sezamový), lžíce sójové omáčky a lžíce rybí omáčky, sůlKari z červené čočky krok za krokem:Rozehřejeme medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-57063736749415390482022-07-10T08:00:00.002+02:002022-07-10T08:00:00.143+02:00Mřížkový koláč s malinami a tvarohem Mřížkový koláč s malinami, foto EvaMřížkový koláč s malinami je luxusní moučník pro návštěvu i domácí. A jeho příprava i s upečením nám nezabere ani hodinu.Ingredience pro recept Mřížkový koláč s malinami a tvarohem:Těsto: 250 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla (hery), 2 žloutky, 1/0 prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, špetka soli.Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 50 g cukru, medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-78982273663494101672022-07-08T08:00:00.002+02:002022-07-08T08:00:00.150+02:00 Zeleninová polévka s ovesnými vločkami Zeleninová polévka s vločkami, foto medHustá, sytá a výživná je zeleninová polévka s ovesnými vločkami. Můžeme podávat jako hlavní jídlo dne.Ingredience pro recept Zeleninová polévka s ovesnými vločkami:4 lžíce ovesných vloček, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, kousek pórku, zelená petrželka, 1 vejce, kousek másla nebo olej, 1 l vývaru nebo vody s bujonem, sůl, pepř, bobkový listmedhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-10758285101341100272022-07-06T19:03:00.001+02:002022-07-06T19:03:41.049+02:00Vepřový závitek s pohankouVepřový závitek s pohankou, foto medVepřový závitek z kýty je plněný směsí strouhané Nivy se zeleninou. Chuťově ho skvěle doplňuje dušená pohanka.Ingredience pro recept Vepřový závitek s pohankou:4 větší plátky z vepřové kýty, 100 g Nivy, 1 brokolice, 4 sušená rajčata, 1 velká mrkev, 1 cibule, olej, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř; 200 g pohanky.Vepřový závitek s pohankou krok za krokem:Naklepememedhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-806189000707723152022-04-17T19:38:00.014+02:002022-07-06T21:13:52.827+02:00Piškotová roláda s marmeládou Piškotová roláda s marmeládou, foto medJednoduchý moučník po nedělním obědě nebo ke kávě či čaji připravíme z piškotového těsta, které potřeme rybízovou nebo podobně navinulou marmeládou a srolujeme.Ingredience pro recept Piškotová roláda s marmeládou:Těsto: 4 ks vejce, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, nastrouhaná citronová kůra. Náplňmedhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-76124030802341087862022-04-15T19:30:00.009+02:002022-07-06T21:15:12.522+02:00Holandský řízek s goudou Holandský řízek s goudou, foto medDo holandského řízku se používá správně sýr gouda, má poněkud jinou chuť než běžně používaný eidam. Vepřové maso může být tučnější. Tento vynikající řízek je velmi dobrý s bramborovou kaší nebo hranolky a se zeleninovým salátem.Ingredience pro recept Holandský řízek s goudou:500 g mletého vepřového masa, např. krkovice nebo bůčku, 200 ml mléka, 200 g medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-5347776157250728092022-04-13T19:21:00.016+02:002022-07-06T21:18:19.457+02:00 Makovec s citronovou polevou Makovec s citronovou polevou, foto medMakovec je sám o sobě chutný moučník, a což teprve, když ho opatříme citronovou polevou – chuť se tím umocní. Jeden kousek stačit nebude.Ingredience pro recept Makovec s citronovou polevou:Těsto: 400 g hladké mouky, sáček prášku do pečiva, 300 g mletého máku, 200 g cukru, 500 ml mléka, 100 g másla, 4 vejce.Citronová poleva: 2 lžíce horké vody, 3 lžíce medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-70599269008364120022022-04-10T19:12:00.022+02:002022-07-06T21:22:01.449+02:00Kapustové závitky s paprikovou omáčkou Kapustové závitky s paprikovou omáčkou, foto medKapustové závitky plněné ochuceným mletým masem jsou samy o sobě skvělé, a což teprve se smetanovou paprikovou omáčkou. Ingredience pro recept Kapustové závitky s paprikovou omáčkou:Závitky: hlávková kapusta, 500 g mletého vepřového masa, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 1 houska, trochu mléka na pokropení housky, (místo housky můžeme použít medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2427999109931909627.post-24500711617842157222022-04-07T19:01:00.022+02:002022-07-06T21:25:45.484+02:00Drobenkový rybízový koláč s tvarohem Rybízový koláč s tvarohem, foto medLehký, šťavnatý, osvěžující a moc dobrý moučník je připravený velmi rychle. A pravděpodobně rychle zmizí v žaludcích vděčných strávníků.Ingredience pro recept Drobenkový rybízový koláč s tvarohem:Drobenka: 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, 150 g másla nebo Hery;Tvarohovo-rybízová náplň: 250 g tvarohu ve staniolu, 250 ml mléka, 60 g cukru moučka, medhttp://www.blogger.com/profile/13682118729751760138noreply@blogger.com0