pondělí 14. července 2014

Domácí zázvorové pivo



Zázvorové pivo je vlastně limonáda, ale mírně alkoholická je, což znamená, že přestože z jedné sklenice balonek nezezelená, neměli bychom to s množstvím nápoje před řízením auta přehánět. Výroba je snadná, chce to jen trochu trpělivosti, neboť nápoj nejprve kvasí a pak ještě zraje.



Ingredience pro recept Domácí zázvorové pivo:

Na 2,5 l nápoje potřebujeme: 1 kg cukru, 1 kg medu (nemáme-li med, nebo se nám zdá nápoj příliš nákladný, dáme pouze 2 kg cukru), 150 g strouhaného čerstvého zázvoru, 2 citrony, 50 ml vinného octa, 20 g droždí.

Domácí zázvorové pivo krok za krokem:

1. Zázvor očistíme a nastrouháme. Vložíme ho do hrnce a zalijeme půl litrem vlažné vody.

2. Přidáme cukr a zahříváme pod bod varu, až se cukr rozpustí. Odstavíme a necháme asi hodinu louhovat a zchladnout na pokojovou teplotu.

3. Šťávu přecedíme přes velmi jemný cedník nebo plátno a slijeme ji do PET nebo skleněné láhve.

4. Přidáme kousek droždí a dvě lžíce citronové šťávy do láhve a protřepte tak, aby se kousky droždí rozpustily.

5. Zbytek zázvoru ještě jednou prolijeme vodou (z kohoutku, ale v pokojové teplotě) tak, aby se vše perfektně vyluhovalo, a doplníme láhev tak, aby pod víčkem zůstala 3-4cm mezera pro vzduch.

6. Láhev necháme v klidu v pokojové teplotě asi 36-48 hodin tak, že asi 3x upustíme trošku tlaku (ne všechen a jen velmi pomalu)

7. Po uplynutí výše uvedené doby dáme limonádu vychladit do lednice - tím přerušíme kvasný proces. A je hotovo

8. Výsledná barva může být čirá i jemně mléčně zakalená, vůně připomíná burčák, pití trochu štípe na jazyku a chmelovou hořkost nahrazuje gingerol z prokvašeného zázvoru.

9. Domácí zázvorové pivo podáváme vychlazené a třeba se snítkou máty.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: