neděle 1. února 2015

Banánky s karamelovým krémem




Banánky s karamelovým krémem se vyrábějí podobně jako větrníky nebo věnečky, tedy z odpalovaného těsta. Mají však poněkud jednodušší krém. Banánky z odpalovaného těsta jsou tím pravým dezertem, když nás honí mlsná.




Ingredience pro recept Banánky s karamelovým krémem:

Odpalované těsto: 200 g polohrubé mouky, 60 g másla nebo hery, 250 ml vody, 5 vajec, špetka soli.
Krém: pudingový prášek s příchutí karamelu, vanilkový cukr, 120 g cukru moučky, 300 ml mléka, 125 g másla nebo Hery, lžíce rumu.
Poleva: 150 g cukru, voda

Banánky s karamelovým krémem krok za krokem:

1. Do hrnce dáme mírně osolenou vodu a máslo a dáme vařit. Poté za stálého míchání vsypeme mouku.
2. Vznikne hrouda těsta, kterou neustále vařečkou odtrhujeme ode dna hrnce.
3. Jakmile se těsto přestane ke dnu chytat, což trvá nejméně 10 minut, je hotové. Hrnec odstavíme ze sporáku a připravíme si elektrické metly.
4. Do vlažného těsta postupně rozklepáváme jedno vejce za druhým a průběžně je šleháním zapracováváme. Vznikne hmota konzistence krému.
5. Zapneme troubu a plechy vyložíme papírem na pečení nebo silikonem. Troubu předehřejte na 200 °C.
6. Hmotu dáme do cukrářského sáčku nebo tvořítka s větší hubičkou a nastříkáme 7 cm dlouhé proužky o síle prstu - nejprve dva vedle sebe a na ně do středu ještě jeden. Děláme je dál od sebe, protože se dost zvětší.
7. Pečeme na 200 °C asi 25 minut. Krásně nabydou, ale pokud nejsou dopečené, začnou rychle padat.
8. Upečené klademe na mřížku a necháme zcela vychladnout. V mezičase si vyrobíme krém.
9. V 300 ml mléka rozmícháme pudingový prášek se lžící cukru a uvaříme hustý puding. Aby se nevytvořil škraloup, položíme na celý jeho povrch potravinářskou fólii.
10. Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme vychladlý puding a trochu rumu. Vyšleháme do lehkého krému.
11. Banánky vodorovně prořízneme. Každý naplníme nejprve pudingovým krémem. Přiklopíme  vršek a klademe je vedle sebe na tác.
12. Polevu vyrobíme tak, že cukr necháme mírně zkaramelizovat, pak přidáme 2 lžíce horké vody nebo mléka a třeme asi čtvrt hodiny, až je poleva hustá a hladká. Každý banánek jí pak potřeme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: