sobota 30. května 2015

Vegetariánské sushi s avokádem


Tradiční japonský pokrm Sushi vznikl jako nasolené rybí maso vložené do rýže, která se nechala vykvasit, čímž se maso konzervovalo. Později se doba kvašení zkrátila na přidáních rýžového octa. Evropské sushi se liší především používanými ingrediencemi. Kromě různých druhů masa (rybí, ale i tepelně upravené drůbeží maso) se používají přísady vegetariánské, například okurka, avokádo nebo jiná zelenina. Všechny ingredience dostaneme ve specializované prodejně nebo v internetových prodejnách.




Ingredience pro recept Vegetariánské sushi s avokádem:

4 plátky řasy Nori, 250 g rýže na Suschi (např. Nishiki nebo Kome), zralé avokádo, čerstvá okurka, nakládaný zázvor, 2PL rýžového octa, Wasabi, sójová omáčka, špetka cukru a soli. Pro jednodušší balení si pořídíme bambusovou podložku.

Vegetariánské sushi s avokádem krok za krokem:

1. Rýži důkladně propereme a propláchneme. Poté ji uvaříme v dvojnásobném množství studené vody, kterou nebudeme solit. Rýži můžeme nechat dojít v peřině, bude lepší, ale není to nutné. Měla by být lepivá, ale ne mazlavá.

2. 200 ml horké vody smícháme s octem, cukrem a solí.

3. Rýži rozprostřeme dřevěnou špachtlí na větším podnosu a rovnoměrně ji pokropíme polovinou octového nálevu. Velmi opatrně zamícháme a doplníme nálev tak, aby jej rýže zcela vsákla.

4. Očistíme avokádo a okurku a i s nakládaným zázvorem je nakrájíme na nudličky.

5. Pláty mořské řasy rozstřihneme nůžkami na půl a rozložíme je na bambusovou podložku.

6. Na každý plátek řasy rozprostřeme rýži, lehce ji potřeme wasabi, do středu naklademe nudličky avokáda, okurek a nakládaného zázvoru.

7. Pomocí bambusové podložky řasy s náplní jednu po druhé srolujeme a trochu „utáhneme“.

8. Nakonec srolované válečky nařežeme každý na šest dílů ostrým a ve vodě namočeným nožem a díly obrátíme řezem vzhůru.

9. Podáváme se sójovou omáčkou a wasabi ve zvláštních malých miskách.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: