čtvrtek 5. července 2018

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky


Hovězí vývar s játrovými knedlíčky se často podává při slavnostních příležitostech, jakou je například svatba, i jako sváteční polévka v neděli a ve svátky. Aby byl vývar opravdu silný, vaří se dlouho – tedy spíš jen táhne na nízkou teplotu. Skvělé jsou do ní kromě játrových knedlíčků i domácí nudle.



Ingredience pro recept Hovězí polévka s játrovými knedlíčky:

Vývar: 250-300 g hovězího předního masa, 2 l vody, sůl, 1 bobkový list, 5 kuliček černého pepře, 2 kuličky nového koření, hrst ploché petrželky, 1 mrkev, 1 petržel, ¼ velkého celeru 1 cibule. 
Játrové knedlíčky: 100 gramů jater, 2 stroužky česneku, lžička másla, 1 vejce, sůl, pepř, petrželka, strouhanka na zahuštění.

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky krok za krokem:

1. Hovězí přední opláchneme a dáme vařit do hrnce se studenou osolenou vodou. Přidáme koření a rozkrojenou cibuli, přivedeme k varu a sebereme pěnu ze sražené bílkoviny, která se na povrchu vytvoří. Stáhneme žár na minimum s necháme několik hodin táhnout (velmi pomalu vařit), dokud není maso zcela měkké.
2. Maso vyjmeme a vývar přecedíme.
3. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a vložíme do vývaru a krátce povaříme – nejlépe rovnou s játrovými knedlíčky. Maso nakrájíme na kostičky a vložíme do polévky. Nakonec ochutíme nasekanou petrželkou.
4. Játra umeleme nebo naškrábeme a vložíme do misky. Česnek utřeme se solí a přidáme k játrům stejně jako vejce, máslo, trošku mletého pepře a rozemnuté majoránky. Se solí opatrně – už je v česneku.
5. Směs rozmícháme a zahustíme podle potřeby strouhankou. Mokrýma rukama tvarujeme kuličky, které ihned vhazujeme do vařící se polévky. Vaříme asi 10-15 minut (podle velikosti knedlíčků).
6. Hovězí polévka s játrovými knedlíčky můžeme podávat samotnou, nebo již na talíři přidáváme nudle uvařené v osolené vodě a scezené.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: