neděle 2. března 2014

Zelený dort s broskvemi


Ingredience pro recept Zelený dort s broskvemi:

5 vajec, 300 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, špetka soli, 1/3 prášku do pečiva, 6 PL vroucí vody; broskvový kompot, broskvový džem, zelená želatina, smetana ke šlehání, vanilkový cukr a ztužovač šlehačky.

Zelený dort s broskvemi krok za krokem:

1. Oddělíme žloutky od bílků. V bílcích nesmí být ani kousek žloutku, jinak nepůjde vyšlehat sníh.
2. Žloutky s cukrem šleháme elektrickými metlami (nebo ručně) a postupně přidáváme vroucí vodu. Šleháme do tuhé pěny.
3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
4. Do žloutků zlehka vmícháme střídavě mouku promíchanou s práškem do pečiva se sněhem z bílků.
5. Dortovou formu vymastíme a vysypeme polohrubou moukou.
6. Vlijeme do ní těsto a upečeme při teplotě 180 °C.
7. Vychladlý korpus 2x prořízneme a namažeme broskvovou marmeládou. Poté ho zavřeme zpět do dortové formy.
8. Kompotované broskve nakrájíme na měsíčky a poklademe je na povrch korpusu.
9. Podle návodu na obalu uvaříme želatinu. Použijeme i šťávu z kompotu.
10. Zchladlou želatinu, když už pomalu začne rosolovatět, postupně nalijeme na broskve a necháme ztuhnout.
11. Vyšleháme smetanu se ztužovačem, podle chuti dosladíme vanilkovým cukrem. Hotový dort touto šlehačkou ozdobíme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: