neděle 28. února 2016

Sýrová štola s hroznovým vínem



Sýrovou štolu si můžeme připravit jako výborný předkrm k slavnostnímu menu. Připravuje se nejlépe den předem a po ztuhnutí jde velmi dobře krájet.


Ingredience pro recept Sýrová štola s hroznovým vínem:


300 g plátkového sýra (gouda, 40% eidam, krolewski apod.), 200 g plísňového sýra Niva, 500 g měkkého tvarohu, 150 g nakrájené šunky (debrecínky, kladenky apod.), půlka másla, hroznové víno na proložení (nejlépe bez peciček), hrst kudrnky nebo ploché petržele, pepř, sůl. Na posypání posekané pistáciové oříšky nebo opražené vlašské ořechy.

Sýrová štola s hroznovým vínem krok za krokem:

1. Utřeme máslo s jemně nastrouhanou Nivou. Přidáme tvaroh, pepř, jemně pokrájenou petrželku a případně sůl (ale Niva bývá dost slaná), a dobře vyšleháme.

2. Formu na biskupský chlebíček (nebo srnčí hřbet) vyložíme potravinářskou fólií. Na dno a všechny strany poklademe plátky sýra tak, aby se o kousek překrývaly.

3. Na sýr na dně poklademe plátky šunky.

4. Vyloženou formu naplníme polovinou vyšlehané hmoty. 

5. Po celém povrchu poklademe omyté a osušené kuličky hroznového vína a trochu je zatlačíme do sýrové hmoty.

6. Poklademe další vrstvu šunku, na ní druhou polovinu sýrové hmoty a další kuličky hroznového vína, které zatlačíme do roviny do hmoty.

7. Poklademe plátky šunky a plátky sýra. Překryjeme potravinářskou fólií, trochu upěchujeme a dáme ztuhnout do ledničky nejlépe přes noc.

8. Sýrovou štolu s hroznovým vínem vyklopíme z formy, odstraníme fólii, povrch jemně potřeme bílkem nebo kouskem másla a posypeme sekanými pistáciemi nebo praženými vlašskými ořechy. 

9. Sýrovou štolu podáváme s čerstvým pečivem (recepty ZDE) nebo bagetami (ZDE

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: