čtvrtek 12. listopadu 2015

Domácí křupavé rohlíky

Domácí křupavé rohlíky, foto med

Domácí rohlíky jsou z kynutého těsta. Všechny použité suroviny by měly mít přibližně pokojovou teplotu. Jestliže rohlíky připravujeme k přímé spotřebě, můžeme tuk výrazně snížit.

Ingredience pro recept Domácí křupavé rohlíky:


Příprava rohlíků, foto med

Těsto - 5 hrnků hladké mouky, 1 a půl hrnku mléka, 1 kostka kvasnic, 1 vejce, lžička soli, lžíce cukru, ½ hery nebo jiného tuku.
Dále – 1 vejce na potření, hrubá sůl a kmín, sezam nebo mák na posyp (nemusí být).

Domácí křupavé rohlíky krok za krokem:

Rohlíky k pečení, foto med

  1. Z vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme vykynout na teplém místě kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, přidáme kvásek vejce a vlažný, rozpuštěný tuk.
  3. Vypracujeme hladké těsto, pomoučíme je, překryjeme mísu utěrkou a necháme tak hodinu kynout na teplém místě.
  4. Těsto rozdělíme na šest dílů. Každý vyválíme na silikonovém nebo pomoučněném vále na placku vysokou asi 5 mm.
  5. Placku překrojíme do kříže na 4 čtvrtky. Zahneme růžky dovnitř a směrem ke středu rolujeme.
  6. Zahneme do oblouku a klademe na plech se silikonem nebo papírem na pečení.
  7. Pomašlujeme rozkvedlaným vejcem a posypeme solí a zvoleným posypem.
  8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova asi půl hodiny. Vychladnou je dáme na mřížku.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: