Domácí housky, foto med |
Houstičky pěkně vypečené, křupavé… Nejlepší si uděláme sami. Potřebujeme jen pár přísad a těsto nechat dobře vykynout.
Ingredience pro recept Domácí housky:
500 g hladké mouky, 200-250 ml voda nebo mléko, 1 kostka droždí (42 g), špetka cukru, špetka soli, 1 vejce.Na potření 1 vejce, na posyp hrubá sůl a kmín nebo sezam.
Domácí housky krok za krokem:
- Kvasnice utřeme s cukrem do pěny, pak je zalijeme vlažnou vodou nebo mlékem a necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout asi hodinu.
- Po vykynutí vyklopíme těsto na vál a znovu propracujeme.
- Těsto rozdělíme na stejné kusy na 6 – 8 dílů.
- Každý kousek rozdělíme na tři díly, které vyválíme na podlouhlé válečky. Ty upleteme jako cop.
- Upletené housky naklademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 30 minut kynout.
- Poté každou housku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme je solí a kmínem nebo sezamem, případně mákem.
- Nakonec domácí housky upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova (asi 20 minut).
Žádné komentáře:
Okomentovat