neděle 29. června 2014

Domácí housky

Domácí housky, foto med

Houstičky pěkně vypečené, křupavé… Nejlepší si uděláme sami. Potřebujeme jen pár přísad a těsto nechat dobře vykynout.

Ingredience pro recept Domácí housky:

500 g hladké mouky, 200-250 ml voda nebo mléko, 1 kostka droždí (42 g), špetka cukru, špetka soli, 1 vejce.
Na potření 1 vejce, na posyp hrubá sůl a kmín nebo sezam.

Domácí housky krok za krokem:

  1. Kvasnice utřeme s cukrem do pěny, pak je zalijeme vlažnou vodou nebo mlékem a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout asi hodinu.
  4. Po vykynutí vyklopíme těsto na vál a znovu propracujeme.
  5. Těsto rozdělíme na stejné kusy na 6 – 8 dílů.
  6. Každý kousek rozdělíme na tři díly, které vyválíme na podlouhlé válečky. Ty upleteme jako cop.
  7. Upletené housky naklademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 30 minut kynout.
  8. Poté každou housku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme je solí a kmínem nebo sezamem, případně mákem.
  9. Nakonec domácí housky upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova (asi 20 minut).
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: