čtvrtek 23. listopadu 2017

Pečený špikovaný bažant



Bažanta necháme nějakou dobu viset venku, třeba na balkoně, aby „dozrál“. Potom ho pečlivě oškubeme tak, abychom nepotrhali kůži. Poté ho prošpikujeme a upečeme. Práce, kterou s přípravou máme, odpovídá senzační chuti tohoto svátečního pokrmu.

Ingredience pro recept Pečený špikovaný bažant: 

1 bažant, 200 g špeku, kousek másla, cibule, sůl, pepř, 2 kuličky nové koření, 2 bobkové listy, 2 kuličky jalovce, vývar.

Pečený špikovaný bažant krok za krokem:

1. Špek necháme vychladit a asi polovinu ho nakrájíme na šikmé menší špalíčky.

2. Oškubaného a vykuchaného bažanta očistíme a prošpikujeme stehna a prsa. Pomůžeme si úzkým ostrým nožem, kterým zvolená místa propíchneme do kříže, prstem otvor rozšíříme a vsuneme klínek špeku. Poté prošpikovaného bažanta potřeme solí.

3. Nakrájenou cibuli a zbytek špeku nakrájeného na kostičky osmažíme v pekáčku. Poté na něm osmahneme ze všech stran bažanta.

4. Přidáme koření a podlijeme vývarem a vložíme do rozehřáté trouby prsy dolů. Pečeme pod pokličkou 45-60 minut (záleží na stáří bažanta), podle potřeby přeléváme vývarem a vypečenou šťávou.

5. V polovině pečení obrátíme bažanta prsy nahoru a již bez zakrytí dopečeme.

6. Vypečenou šťávu můžeme zaprášit moukou a zjemnit kouskem másla.

7. Pečeného špikovaného bažanta podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a s kysaným zelím.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: