sobota 18. srpna 2012

Krkonošské kyselo




Kyselo z kvasu je velmi zdravý pokrm, který má své příznivce i odpůrce. Je to starodávný pokrm tkalců na horách a kdysi se jídalo třikrát denně mimo neděli.

Ingredience pro recept Krkonošské kyselo:

250 ml chlebového kvásek (jak ho vyrobit, ZDE, jinak se dá koupit sušený v obchodech se zdravou výživou nebo čerstvý v malých pekařstvích), 2 hrsti čerstvých nebo 1 hrst sušených hub, sůl, podle počtu strávníku brambory zvlášť vařené, kmín, 1 lžíce másla a 1 cibulka, 3-4 vejce.

Krkonošské kyselo krok za krokem:

1.Nejprve v osolené vodě vaříme očištěné a pokrájené houby s kmínem.
2. V jiném hrnci vaříme brambory ve slupce.
3. K houbovému vývaru přilijeme chlebový kvásek, který předem ovšem omladíme a necháme vykynout, polévku pak krátce povaříme.
4. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli. Tu zpěníme na másle a vložíme do polévky.
5. Na stejné pánvi umícháme vajíčka, která také přidáme do horké polévky, ale už nevaříme.
6. Oloupeme brambory a naservírujeme je zvlášť na mísu. Každý si naloží polévku kyselo na talíř a podle libosti si do ní přidá horké brambory.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: