sobota 16. února 2013

Fazole chilli con carne na ostrém koření


Latinskoamerické jídlo, které u nás známe spíše z literatury nebo z počítačové hry Sims, má poněkud nevšední a pikantní chuť. Čím déle ho jíte, tím víc vám chutná. A jeho přípravu zvládne každý.



Ingredience pro recept Fazole chilli con carne na ostrém koření:

500 g mletého hovězího masa, 500 g suchých fazolí (nebo dvě konzervy již uvařených), 2-3 chilli papričky, čerstvá červená paprika, menší konzerva loupaných rajčat, kousek špeku nebo slaniny, 1 cibule, 3-4 stroužky česneku, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička kmínu, podle chuti mleté chilli, sůl, nejméně čtvrt litru vývaru nebo vody, podle potřeby i více.

Fazole chilli con carne na ostrém koření krok za krokem:

1.Pokud použijeme suché fazole, musíme je předem nejméně na 10 hodin namočit do studené vody. Pak je uvaříme doměkka. Jednodušším řešením je použít fazole konzervované.

2. Připravíme si všechny ingredience – pokud použijeme čerstvá rajčata, spaříme je v horké vodě a oloupeme. K nim pak přidáme i rajský protlak. Oloupaná konzervovaná rajčata již v protlaku jsou, stačí vyklopit konzervu do jídla ke konci přípravy.

3. Z papriky a chilli papriček odstraníme semínka i se semeníky a žebry. Papriku nakrájíme na asi jeden a půl centimetrové kostky, chilli papričky na tenké proužky.

4. Oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme je. Nakrájíme i špek na kostičky. A jdeme na to.

5. Na větší pánvi rozškvaříme špek. Když vznikne dost omastku, přidáme nakrájenou cibuli s česnekem a necháme ji zesklovatět.

6. Vmícháme kostičky papriky i proužky chilli a kmín.

7. Poté, co zelenina trochu změkne, přidáme mleté maso a restujeme. Snížíme teplotu na střední. Maso se nesmí připálit ani slepit do chuchvalců, vařečkou kousky oddělujeme, aby byly co nejmenší. Restujeme, dokud opečené maso není pěkně křupavé. Přidáme mletou papriku a chilli.

8. Podlijeme maso vývarem, přidáme rajčata i s protlakem a uvařené fazole. Promícháme a necháme asi 15 minut pod pokličkou probublávat na malém plameni. Podle potřeby ještě podlijeme. Chilli con carne by nemělo být ani řídké, ani moc husté, mělo by být akorát a plné šťávy. Ochutnáme a případně dosolíme a dochutíme ostrým kořením podle chuti.

9. Chilli con carne podáváme nejlépe s tortillami, které dnes již koupíme v běžném supermarketu nebo si je uděláme doma. Dobrým tipem je podávat místo tortill naše české bramborové placky .

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: