pátek 22. února 2013

Domácí jitrnice




Ingredience pro recept Domácí jitrnice:

Maso z vepřové hlavy, 2 vepřové ledviny, 1 srdce, kousek plic, 500 g jater, 1 veka, vývar z masa, 1 cibule, sůl, pepř, nové koření, 3-5 stroužků česneku, majoránka, střívka, špejle,

Domácí jitrnice krok za krokem:

1. Uvaříme vepřovou hlavy a vnitřnosti kromě jater. Umeleme je nebo nasekáme nadrobno.
2. Umeleme syrová játra a přidáme je k umletému masu.
3. Veku nakrájíme na kostičky a provlhčíme je vývarem z hlavy. Na dva díly masa počítáme nejvýš jeden díl rozmočené housky.
4. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, přidáme ji s rozmáčenou vekou k masu.
5. Utřeme česnek se solí, umeleme pepř a 2-3 kuličky nového koření, rozemneme majoránku a vše smícháme s masovou hmotou.
6. Jitrnicová kaše nesmí být příliš hustá, proto ji podle potřeby ředíme vývarem. Ale nesmí být ani příliš řídká, protože by jitrnice při pečení pukaly.
7. Očištěná střívka nakrájíme na stejně dlouhé kousky a na jednom konci je zašpejlujeme. Propláchneme je ještě v čisté teplé vodě a plníme je jitrnicovou kaší, na druhém konci opět zašpejlujeme.
8. Hotové jitrnice uvaříme. Jakmile vyplavou na povrch, vyjmeme je a vložíme do studené vody.
9. Opláchnuté vařené jitrnice klademe jednu vedle druhé na prkénko a necháme je důkladně oschnout.
10. Jitrnice podáváme pečené s bramborem a kysaným zelím či kyselou okurkou, nebo s čerstvým chlebem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: