neděle 8. září 2013

Zapečené houbové rizoto


Když nastane opravdu úrodná houbařská sezona, někdy skoro nevíme, jak to množství hub ještě připravit…

Ingredience pro recept Zapečené houbové rizoto:

300 g rýže Parboiled, 500 g hub, nejlépe hřibů, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku, sůl, kmín, pepř, majoránka, malý sterilovaný hrášek a mrkev, 1 vejce, olej, strouhaný sýr. 

Zapečené houbové rizoto krok za krokem:

1. Očistíme a nakrájíme houby a cibuli, česnek utřeme se solí.
2. Uvaříme rýži – 1 díl rýže, 2,5 dílu vody, sůl – vaříme doměkka, až se všechna voda vypaří.
3. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme houby, osolíme, okmínujeme a dusíme pod pokličkou do vyvaření tekutiny.
4. Měkké houby smícháme s uvařenou rýží, přidáme hrášek a mrkev (ta není nutná), vejce, okořeníme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem a dobře promícháme.
5. Vymastíme pekáček, hmotu do něj rozprostřeme, posypeme polovinou sýra a dáme krátce zapéct, až se sýr rozpustí a trochu zrůžoví.
6. Zapečené houbové rizoto rozdělíme na talíře, posypeme sýrem, ozdobíme petrželkou a obložíme čerstvou zeleninou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: