neděle 29. června 2014

Domácí housky




Houstičky pěkně vypečené, křupavé… Nejlepší si uděláme sami.




Ingredience pro recept Domácí housky:

500 g hladké mouky, 200-250 ml voda nebo mléko, 1 kostka droždí (42 g), špetka cukru, špetka soli, 1 vejce.
Na potření 1 vejce, na posyp hrubá sůl a kmín nebo sezam.

Domácí housky krok za krokem:

1.Kvasnice utřeme s cukrem do pěny, pak je zalijeme vlažnou vodou nebo mlékem a necháme vzejít kvásek.
2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto.
3. Těsto poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout asi hodinu.
4. Po vykynutí vyklopíme těsto na vál a znovu propracujeme.
5. Těsto rozdělíme na stejné kusy na 6 – 8 dílů.
6. Každý kousek rozdělíme na tři díly, které vyválíme na podlouhlé válečky. Ty upleteme jako cop.
7. Upletené housky naklademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 30 minut kynout.
8. Poté každou housku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme je solí a kmínem nebo sezamem, případně mákem.
9. Nakonec domácí housky upečeme v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova (asi 20 minut).

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: