úterý 28. ledna 2020

Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík, foto med

Karlovarský knedlík připravujeme z bílého pečiva starého jeden až dva dny. Vaříme ho buď v ubrousku nebo v potravinářské fólii. Je vhodný k vepřové pečeni, pečené drůbeži a dalším pečeným masům. 

Ingredience pro recept Karlovarský knedlík:

6 housek den nebo dva starých (případně jiné bílé pečivo), 250 ml mléka, 2 vejce, 120 g hrubé mouky, sůl, hrst nadrobno nakrájené zelené petrželky, na špičku nože strouhaný muškátový oříšek (lze vynechat).

Karlovarský knedlík krok za krokem:

  1. Housky nakrájíme na kostičky. Můžeme je nechat trochu oschnout, ale není to nutné. Nasypeme na ně mouku a petrželku.
  2. Oddělíme bílky od žloutků. 
  3. V mléce rozkloktáme žloutky se solí a strouhaným muškátovým oříškem. Nalijeme je na kostičky housek a necháme pár minut vsáknout.
  4. Z bílků ušleháme tuhý sníh. 
  5. Vytvoříme těsto, do něhož lehce vmícháme sníh z bílků, 
  6. Karlovarské knedlíky vaříme podobně jako houskové  nebo bramborové. knedlíky s tím rozdílem, že karlovarské vaříme v plátěném ubrousku nebo ve fólii. 
  7. Do velkého kastrolu dáme vařit osolenou vodu.
  8. Z hmoty vypracujeme dva podlouhlé válečky, které zabalíme do ubrousku nebo do fólie. Oba konce zavážeme asi 2 cm od konce knedlíku, aby měl prostor k růstu.
  9. Oba knedlíky vložíme do vroucí vody a 20 minut vaříme.
  10. Poté knedlíky vyjmeme z vody, rozbalíme a nití nakrájíme na plátky.
  11. Karlovarské knedlíky podáváme k pečenému masu, drůbeži nebo i svíčkové.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: