neděle 26. ledna 2020

Vepřová pečeně se sušenými švestkami

Vepřová pečeně se sušenými švestkami, foto med

Vepřová pečeně se sušenými švestkami překvapí svou vynikající mírně navinulou chutí. Je celkem snadné ji připravit a vhodná je i jako slavnostní pokrm.

Ingredience pro recept Vepřová pečeně se sušenými švestkami:

1 kg vepřové pečeně bez kosti, 200 g vypeckovaných sušených švestek, 200 ml bílého vína, 300 ml vývaru, sůl, pepř, silnější plátek másla.

Vepřová pečeně se sušenými švestkami krok za krokem:

  1. Sušené švestky namočíme asi na hodinu do vody, poté scedíme a vodu uschováme. 
  2. Pečeni nebo kýtu očistíme a nožem do něj křížem nařízneme otvory pro švestky (asi jako když špikujeme svíčkovou) https://vareniapeceni.blogspot.com/2012/09/svickova-na-smetane.html
  3. Maso prošpikované švestkami osolíme, opepříme (např. steakovými pepři) a stáhneme potravinářským provázkem. Masu prospěje, když ho necháme několik hodin v chladničce odpočinout, takže tento krok připravíme večer a maso necháme přes noc).
  4. Necháme rozehřát troubu na 170-180 °C. Na pekáči rozpustíme plátek másla a maso na něm orestujeme ze všech stran. Podlijeme částí vývaru, vody ze švestek a vína, zaklopíme poklicí a pečeme v troubě za občasného podlévání asi hodinu a půl.
  5. Poté upečené maso vyjmeme, šťávu lehce zaprášíme a přidáme kousek másla, z masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na plátky.
  6. Vepřovou pečeni se sušenými švestkami podáváme s vařenými bramborami, rýží, bramborovým či dýňovým pyré nebo knedlíky.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: