středa 23. listopadu 2011

Bramborový knedlík


Bramborový knedlík z brambor vařených ve slupce, má daleko lepší chuť než ten vyrobený z prášku, přitom nedá o nic víc práce.


Ingredience pro recept Bramborový knedlík:

500 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, sůl, případně 1 vejce.

Bramborový knedlík krok za krokem:

1.Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je a nastrouháme nebo umeleme. Budeme-li pracovat s horkými bramborami, můžeme vejce vynechat.

2. Na vál nasypeme mouku, přidáme brambory a sůl. Pokud jsou brambory studené, rozklepneme do nich ještě vejce.

3. Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou těsně před varem osolíme.

4. Rukama vypracujeme těsto a z něj vytvarujeme menší knedlíky, které ihned vkládáme do vroucí vody. Necháme-li bramborové těsto stát, začne řídnout, a čím déle stojí, tím je řidší. Můžeme to napravit přidáním mouky, ale nejde to do nekonečna, proto je vaříme ihned.

5. Vaříme podle velikosti 10 – 15 minut. Uvařené vyjmeme, a buď hned nakrájíme kráječem na knedlíky, nebo alespoň propícháme vidličkou, aby pára mohla odejít a knedlíky zůstaly kypré.

6. Bramborový knedlík je vhodná příloha k pečenému nebo dušenému masu, nebo jen omaštěné osmaženou cibulkou se špenátem nebo kysaným zelím.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: