Bramborový knedlík z brambor vařených ve slupce, má daleko lepší chuť než ten vyrobený z prášku, přitom nedá o nic víc práce.
Ingredience pro recept Bramborový knedlík:
500 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, sůl, případně 1 vejce.
Bramborový knedlík krok za krokem:
1.Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je a nastrouháme nebo umeleme. Budeme-li pracovat s horkými bramborami, můžeme vejce vynechat.
2. Na vál nasypeme mouku, přidáme brambory a sůl. Pokud jsou brambory studené, rozklepneme do nich ještě vejce.
3. Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou těsně před varem osolíme.
4. Rukama vypracujeme těsto a z něj vytvarujeme menší knedlíky, které ihned vkládáme do vroucí vody. Necháme-li bramborové těsto stát, začne řídnout, a čím déle stojí, tím je řidší. Můžeme to napravit přidáním mouky, ale nejde to do nekonečna, proto je vaříme ihned.
5. Vaříme podle velikosti 10 – 15 minut. Uvařené vyjmeme, a buď hned nakrájíme kráječem na knedlíky, nebo alespoň propícháme vidličkou, aby pára mohla odejít a knedlíky zůstaly kypré.
6. Bramborový knedlík je vhodná příloha k pečenému nebo dušenému masu, nebo jen omaštěné osmaženou cibulkou se špenátem nebo kysaným zelím.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat