Pučálka, foto med |
Starobylý pokrm z naklíčeného hrachu se připravoval v době půstu, a to ponejvíce v jižních Čechách a Hané. Má celkem zajímavou chuť, zejména když se dobře okoření. Navíc obsahuje cenné vitamíny skupiny B. Příprava pučálky je opravdu snadná, zvládne ji i úplný začátečník. Je to zajímavá alternativa k burákům, chipsům nebo tyčinkám.
Ingredience pro recept Pučálka:
Hrách (nepředvařený, ten by nenaklíčil!), voda, sůl, směs pepřů (dobré jsou steakové pepře s šípkem), dobrý olej.
Pučálka krok za krokem:
- Hrách nasypeme do nádoby a zalijeme ho studenou vodou. Necháme máčet nejméně 24 hodin.
- Vodu slijeme, hrách propláchneme a rozložíme v jedné vrstvě třeba na pekáč. Dáme na teplé a světlé místo a čekáme den, dva, až hrách naklíčí.
- Pokud příliš rychle vyschne (například na parapetu nad radiátorem), můžeme ho v průběhu klíčení ještě rosit nebo jinak zvlhčovat.
- Rozpálíme pánev, na kterou nalijeme trochu oleje a nabobtnaný a naklíčený hrách na ní opečeme, přičemž ho ještě osolíme a opepříme.
- Pučálku podáváme v miskách jako chuťovku k vínu nebo pivu, anebo jen tak.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat