Vanilkové rohlíčky, foto med |
Bez tradičních vanilkových rohlíčků by to snad ani nebyly ty pravé vánoční svátky.
Ingredience pro recept Vanilkové rohlíčky:
250 g polohrubé mouky, a na špičku nože prášku do pečiva, 200 g másla, 3 žloutky, 125 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 125 g oloupaných mletých mandlí nebo lískových oříšků.
Vanilkové rohlíčky krok za krokem:
Příprava rohlíčků, foto med |
- Na vál prosejeme mouku, přidáme špetku prášku do pečiva.
- Doprostřed uděláme důlek, do kterého vložíme cukr, vanilkový cukr, žloutky s částí mouky zpracujeme na hustou kaši.
- Mandle vložíme do kastrolku vroucí vodou, necháme ej spařit a pak rychle ochladíme pod tekoucí studenou vodou. Půjdou snadno oloupat. Poté je umeleme ve strojku na strouhanku nebo v robotu.
- K připravené kašovité hmotě přidáme mleté mandle a nakrájíme na ni tenké plátky másla. Důkladně zpracujeme.
- Vyválíme váleček, ze kterého nakrájíme stejně velké kousky. Každý vyválíme a zahneme do tvaru malého rohlíčku.
- Klademe je na navoskovaný (včelím voskem) plech kousek od sebe – počítáme s tím, že trochu narostou.
- Pečeme při 175-180 °C asi 10 minut.
- Vanilkové rohlíčky ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme přimíchali vanilkový cukr.
Žádné komentáře:
Okomentovat