Vejce vařená na hniličko a natvrdo, foto med |
Uvařit vejce vypadá jako nejjednodušší práce ze všech kuchyňských příprav. Ale komu se podaří správně uvařit vejce, aby bylo opravdu na hniličku a ne natvrdo? Sůl do vody přidáváme proto, že kdyby vejce prasklo, sůl zabrání tomu, aby se vylilo.
Vejce na hniličko
Vejce po této úpravě mají pevný bílek a polotekutý žloutek. Podáváme je podle libosti buď v kalíšku, nebo oloupaná. Skvělá jsou nakrájená na plátky na chlebu nebo pečivu s máslem. A když je ještě posypeme řeřichou nebo nakrájenou pažitkou a k tomu hrnek mléka, máme snídani nebo večeři takřka královskou.
Ingredience pro recept Vejce vařená na hniličko:
Vejce, voda, sůl
Vejce vařená na hniličko krok za krokem:
- Začátek postupu je stejný jako v předchozím případě.
- Přivedeme k varu a od toho okamžiku vaříme přesně 4,5 minuty.
- Poté vejce ponoříme do studené vody. To proto, aby šly snadno oloupat.
Vejce natvrdo
Vejce natvrdo se více než jako samostatný pokrm hodí jako polotovar pro výrobu salátů a pomazánek. Nesmíme je převařit, jinak zezelená žloutek, což je nejen vada na vzhledu, ale jsou pak suchá a obtížně stravitelná.
Ingredience pro recept Vejce natvrdo:
Vejce, voda, sůl
Vejce vařená natvrdo krok za krokem:
- Vejce vložíme do kastrolku se studenou vodou a špetkou soli.
- Přivedeme k varu a od toho okamžiku vaříme 6-7 minut.
- Poté vejce ponoříme do studené vody.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat