úterý 8. listopadu 2011

Jablečný koláč

Jablečný koláč, foto med

Jablečný koláč můžeme připravit na mnoho způsobů, ten klasický se dělá z křehkého těsta.

Ingredience pro recept Jablečný koláč:

200 g hladké mouky, 120 ml studené vody, 50 g Hery, 50 g másla (nebo 100 g másla), špetka soli, 2 polévkové lžíce cukru, sáček vanilkového cukru, půl lžičky skořice, 5 jablek

Jablečný koláč krok za krokem:

  1. Změklé máslo nakrájíme na plátky a utřeme ho se solí a jednou lžící cukru.
  2. Zapracujeme mouku s vodou a odložíme odpočinout do ledničky.
  3. Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec, nakrájíme na tenké plátky.
  4. Polovinu jablek rozvaříme s přidáním 1 lžíce cukru a půl lžičky skořice.
  5. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  6. Těsto rozválíme a namačkáme do koláčové nebo dortové formy tak, abychom po obvodě vytvořili asi dvoucentimetrový okraj.
  7. Na tuto „misku“ z těsta rozetřeme jablkový rozvar, ten poklademe druhou polovinou plátků jablek, které zasypeme vanilkovým cukrem.
  8. Jablečný koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: