Jablečný koláč, foto med |
Jablečný koláč můžeme připravit na mnoho způsobů, ten klasický se dělá z křehkého těsta.
Ingredience pro recept Jablečný koláč:
200 g hladké mouky, 120 ml studené vody, 50 g Hery, 50 g másla (nebo 100 g másla), špetka soli, 2 polévkové lžíce cukru, sáček vanilkového cukru, půl lžičky skořice, 5 jablek
Jablečný koláč krok za krokem:
- Změklé máslo nakrájíme na plátky a utřeme ho se solí a jednou lžící cukru.
- Zapracujeme mouku s vodou a odložíme odpočinout do ledničky.
- Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec, nakrájíme na tenké plátky.
- Polovinu jablek rozvaříme s přidáním 1 lžíce cukru a půl lžičky skořice.
- Troubu rozehřejeme na 200 °C.
- Těsto rozválíme a namačkáme do koláčové nebo dortové formy tak, abychom po obvodě vytvořili asi dvoucentimetrový okraj.
- Na tuto „misku“ z těsta rozetřeme jablkový rozvar, ten poklademe druhou polovinou plátků jablek, které zasypeme vanilkovým cukrem.
- Jablečný koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat