středa 11. ledna 2012

Jablečný závin


Závin neboli štrúdl z pšeničné mouky plněný jablky s rozinkami, ořechy a skořicí zvládne i úplný začátečník.


Ingredience pro recept Jablečný závin:

těsto: 600 g hladké mouky, 6 lžic oleje, 3 lžíce octa, 300 ml vody, sůl
náplň: 10 jablek nejlépe navinulých, vanilkový cukr, skořice, strouhanka nebo mletý mák, hrozinky, ořechy podle chutě, trochu rozpuštěného másla nebo olej.

Jablečný závin krok za krokem:

1.Do mísy prosejeme mouku.

2. Svaříme vodu s olejem, octem a solí a vroucí nalijeme do mísy na mouku. Důkladně propracujeme a necháme asi 15 minut odpočinout. 

3. Jablka omyjeme, vykrájíme jádřince a nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. 

4. Jablka smícháme s cukrem (jsou-li jablka sladká, sladit nemusíme), skořicí, rozinkami a ořechy.

5. Těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý díl tence rozválíme a posypeme strouhankou nebo mákem.

6. Jablečnou náplně rozdělíme na čtyři díly a pokryjeme jimi středový pruh každé placky. Pokapeme je máslem nebo olejem a zabalíme tak, že volné díly přeložíme přes střed a na koncích trochu srolujeme.

7. Položíme vždy dva vedle sebe na vymazaný plech. Povrch potřeme olejem a závin několikrát propíchneme vidličkou, aby se nenafoukl.

8. Jablečný závin vložíme do předem vyhřáté trouby a upečeme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: