Podstatou pravé španělské paely (správně paelly) z Valencie je rýže s šafránem, připravená na velké pánvi a ochucená dary moře, králičím a kuřecím masem a zeleninou. Příprava bude trvat hodinu. Připravuje se na velké pánvi (latinsky je patella nádoba, v níž Římané obětovali své dary bohům) na ohni pod širým nebem. Protože paelu vaříme vždy ve velkém, představuje následující recept předpis na šest až osm porcí.
Ingredience pro recept Paela – španělské rizoto s dary moře:
400 g rýže (nejlepší je střednězrnná, která dobře přijme chutě ze šťávy), 1 l drůbežího vývaru (ale domorodci vaří z vody), 6 - 8 menších kousků kuřete s kůží (stehna), polovina na kousky naporcovaného králíka, 100 g salámu chorizo (do určité míry lze nahradit pikantnější paprikovou klobásou), 250 g zavřených mušlí slávek (pootevřené by nemusely být dobré), které můžeme nahradit krevetkami nebo různými dary moře, česnek utřený ze 6 stroužků, 250 g sterilovaného hrášku, 2 na proužky nakrájené papriky, 2 nadrobno nakrájené cibule, nakrájená feferonka, 2 na kousky nakrájená rajčata, lžička pálivé papriky, velká špetka šafránu (protože je drahý, můžeme ho nahradit kurkumou), olivový olej, pepř a sůl
Paela – španělské rizoto s dary moře krok za krokem:
1. Kuřecí stehna opláchneme, osušíme a osolíme. Králičí maso nakrájíme na kostičky.
2. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a smažíme na něm kuře několik minut ze všech stran, přidáme králičí maso a smažíme dozlatova a poté dáme. polovinu nakrájeného česneku.
3. Podlijeme vývarem a lehce dusíme pod pokličkou, dokud se vývar neodpaří. Poté maso odložíme, kuřecí stehna vykostíme a maso pokrájíme na menší kousky.
4. Oloupeme a nakrájíme cibuli, očistíme papriky a feferonky a nakrájíme je na proužky, oloupeme rajčata a pokrájíme na plátky.
6. V pánvi na olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme rajčata, feferonku a papriku. Smažíme na středním ohni asi čtyři minuty.
7. Vsypeme nevařenou rýži. Přidáme kolečka salámu, zbytek česneku, šafrán, lžičku ostré papriky. Smažíme necelou minutu a podlijeme vývarem tak, aby byla rýže jemně zalita. Osolíme, opepříme. Jakmile začne vřít, zmenšíme oheň a vaříme asi osm minut.
8. Přidáme připravené maso a zavřené mušle nebo různé plody moře a podlijeme zbytkem vývaru. Dále už nemícháme! Přikryjeme a vaříme dalších osm minut, až se mušle otevřou, rýže už skoro bude.
9. K posledním 4 minutám přidáme hrášek - tekutina by už měla být zcela odpařená. Nakonec ozdobíme kolečky citronu a kudrnkou.
10. Paelu – španělské rizoto s dary moře servírujeme v pánvi, v níž jsme ji připravovali.
Tip:
Pokud zapékáme v troubě, pak v pánvi o průměru přinejmenším pětatřicet centimetrů. Poslední „nemíchací“ fáze a by měla proběhnout při teplotě dvě stě stupňů a na jídle by se měla udělat křupavá kůrka.
Dobrou chuť!
1 komentář:
Paella a výslovnost je
Paelja.
Okomentovat