Povidlové šátečky, foto med |
Povidlové šátečky upečeme z kynutého těsta jen s malým množstvím omastku. Dávka je uvedena z 1 kg mouky, ale je možné dělat menší množství, pak si poměr přísad přizpůsobíme. Těsto nejlépe vypracuje pekárna, nebo ten, kdo má alespoň trochu svaly.
Ingredience pro recept Povidlové šátečky:
500 g hladké mouky, 42 g droždí, lžíce cukru, špetka soli, půl až tři čtvrtě litru mléka na zadělání, 50-80 g sádla nebo Hery, vejce na pomazání, kelímek povidel. Na drobenku 80 g tuku, 80 g polohrubé mouky a 80 g moučkového cukru.
Povidlové šátečky krok za krokem:
- Připravíme si mísu, do ní prosejeme do ní mouku a promícháme se solí.
- Kvasnice utřeme se lžící cukru do pěny.
- Uprostřed mouky uděláme důlek, utřené kvasnice do něj nalijeme a přidáme půl litr mléka, rozpuštěný, ale vychladlý omastek a vařečkou zaděláme těsto.
- Propracováváme, až se dělají puchýře. Vypracované těsto posypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout asi na 60 – 90 minut.
- Vykynuté těsto vyklopíme na vál, krájíme z něj stejně velké kousky, roztlačíme je naplocho a na každý dáme lžičku povidel.
- Jsou-li povidla příliš řídká, zahustíme je strouhaným perníkem.
- Protější cípy křížem přeložíme a stiskneme nejlépe tak, aby nádivka čtyřmi oky vykukovala (někdy se ale vykynou, že se spečou – viz foto).
- Uděláme si drobenku z másla (Hery), mouky a cukru tak, že ji prsty rozdrobíme a promícháme.
- Šátečky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme je drobenkou, nebo je do ní prostě namočíme.
- Vymastíme plech a šátečky umístíme asi 2 cm od sebe, aby se, až ještě vykynou, neslepily.
- Povidlové šátečky pečeme v dobře vyhřáté troubě na asi 170 – 180 °C dozlatova.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat