Hrachová polévka se zeleninou, foto med |
Hrachová polévka (stejně jako z dalších suchých luštěnin) vyžaduje trochu času. Hrách musíme předem alespoň na den namočit do vlažné vody. Poté to už jde celkem rychle a výsledná chuť je skvělá.
Ingredience pro recept Hrachová polévka se zeleninou:
250 g suchého hrachu, voda nebo vývar lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, mrkev, kousek celeru, petržel, cibule, kousek pórku, zelená nať petržele, česnek a majoránka podle chuti, kostičky opečeného chleba nebo housky.Hrachová polévka se zeleninou krok za krokem:
- Hrách nasypeme do hrnce a zalijeme 1,5 litrem vody. Necháme máčet stejně jako fazole na fazolačku) do druhého dne.
- Hrách ve stejné vodě, kde byl namočený, uvaříme do poloměkka.
- V jiném hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli na sádle, přidáme očištěnou a na kostičky pokrájenou zeleninu.
- Zeleninu s cibulí zasypeme moukou, kterou necháme osmahnout, okořeníme a zalijeme vývarem i s hrachem z prvního hrnce. Uvaříme doměkka.
- Ke konci varu přidáme utřený česnek, rozemnutou majoránku a nadrobno nakrájenou zelenou natí.
- Chléb nebo housku nakrájíme na kostičky a osmahneme na omastku dozlatova.
- Hrachovou polévku se zeleninou nalijeme do talířů a do každého přidáme trochu osmažených kostiček.
Žádné komentáře:
Okomentovat