Vepřová pečeně se sušenými švestkami, foto med |
Vepřová pečeně se sušenými švestkami překvapí svou vynikající mírně navinulou chutí. Je celkem snadné ji připravit a vhodná je i jako slavnostní pokrm.
Ingredience pro recept Vepřová pečeně se sušenými švestkami:
1 kg vepřové pečeně bez kosti, 200 g vypeckovaných sušených švestek, 200 ml bílého vína, 300 ml vývaru, sůl, pepř, silnější plátek másla.Vepřová pečeně se sušenými švestkami krok za krokem:
- Sušené švestky namočíme asi na hodinu do vody, poté scedíme a vodu uschováme.
- Pečeni nebo kýtu očistíme a nožem do něj křížem nařízneme otvory pro švestky (asi jako když špikujeme svíčkovou) https://vareniapeceni.blogspot.com/2012/09/svickova-na-smetane.html
- Maso prošpikované švestkami osolíme, opepříme (např. steakovými pepři) a stáhneme potravinářským provázkem. Masu prospěje, když ho necháme několik hodin v chladničce odpočinout, takže tento krok připravíme večer a maso necháme přes noc).
- Necháme rozehřát troubu na 170-180 °C. Na pekáči rozpustíme plátek másla a maso na něm orestujeme ze všech stran. Podlijeme částí vývaru, vody ze švestek a vína, zaklopíme poklicí a pečeme v troubě za občasného podlévání asi hodinu a půl.
- Poté upečené maso vyjmeme, šťávu lehce zaprášíme a přidáme kousek másla, z masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na plátky.
- Vepřovou pečeni se sušenými švestkami podáváme s vařenými bramborami, rýží, bramborovým či dýňovým pyré nebo knedlíky.
Žádné komentáře:
Okomentovat