Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, foto med |
Dukátové buchtičky se šodó z vína a žloutků pro dospělé, nebo pro děti s vanilkovým krémem patří k oblíbeným a vyhledávaným pokrmům. Buchtičky lze i koupit v některých prodejnách, ale domácí jsou nejlepší. Dospělým můžeme do vanilkového krému přidat i trochu rumu.
Ingredience pro recept Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem:
Buchtičky: 400 gramů hladké mouky, 200 ml mléka, 1/2 kostky droždí (20 g), 50 g cukru, 4 lžíce rozpuštěného másla (hery), 1 vejce, špetka soli, 1 vanilkový cukr, strouhaná kůra z ½ citronu.Krém: 750 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 3-4 lžíce cukru, 2 žloutky, plátek másla.
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem krok za krokem:
- Začneme přípravou kvásku – do vlažného mléka rozdrobíme droždí a rozmícháme s lžící cukru. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru.
- Suchou směs promícháme a přidáme zchladlé rozpuštěné máslo, vejce a vykynutý kvásek. Vařečkou (nebo v robotu) vypracujeme hladké a nelepivé těsto.
- Těsto v míse zaprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
- Po vykynutí si těsto rozdělíme na několik dílů a vyválíme válečky v délce pečícího plechu a tloušťky asi 1,5 cm.
- Plech vymažeme máslem a válečky klademe jeden vedle druhého a každý potřeme rozpuštěným máslem. Poté válečky nakrájíme napříč na asi 2 cm dlouhé proužky (nejlépe to jde kartou na krájení těsta).
- Zakryté utěrkou necháme asi půl hodiny kynout. Mezitím rozpálíme troubu na 180 °C. Poté dukátové buchtičky dozlatova upečeme.
- Zatímco se buchtičky pečou, připravíme si vanilkový krém. Do hrnce nalijeme mléko a rozmícháme v něm pudinkový prášek a cukr.
- Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Ke konci varu vmícháme žloutky a kousek másla. Pokud vaříme pro dospělé, můžeme přidat i trochu rumu.
- Buchtičky natrháme na talíře, přelijeme horkým vanilkovým krémem a ihned podáváme.
Žádné komentáře:
Okomentovat