pátek 31. ledna 2020

Domácí chléb – výroba kvásku a pečení chleba

Domácí chléb, foto med

Kdo upekl domácí chléb, který se opravdu podařil, nebude už nikdy chtít ten kupovaný. Existuje množství receptů, každý chuť chleba trochu pozmění. Představíme si ten základní.

Ingredience pro recept Domácí chléb:

Kvásek: 400 g žitné mouky a 400 ml vlažné vody 
Těsto: 500 g pšeničné a 500 g žitné mouky, kvásek, 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 1 lžička octa, asi 500 ml vlažné vody. Lze přidat semínka - 100 g slunečnicových, lněných, sezamových apod. 

Domácí chléb krok za krokem:

  1. Pokud neseženeme hotový kvásek, budeme si ho muset vyrobit. Tato část je zdlouhavá, ale další kvásek budeme mít rychleji – odebereme část z již hotového, a jen ho přikrmujeme.
  2. První den rozmícháme 100 g mouky ve 125 ml odstáté vody. Nádobu zakryjeme prodyšným plátnem a necháme pracovat. 
  3. Druhý den přimícháme 50 g mouky a opět přidáme 125 ml vody. Třetí den přidáme opět 50 g mouky a už jen 50 ml vody. Čtvrtý a pátý den postup zopakujeme. Pokud se již tvoří správné bubliny a vůně je kyselá, můžeme kvásek použít. Pokud ne, pokračujeme v přidávání mouky a vody (celkem to může trvat až 10 dní). Ideální teplota pro přípravu kvasu je třicet stupňů, většinou si ale vystačíme s pokojovou teplotou. Objem kvasu se zvětší dva a půl až třikrát.
  4. Do mísy prosejeme mouky, přidáme sůl, kmín, ocet, vodu a kvásek, z něhož odebereme tři polévkové lžíce na základ kvásku pro další chléb, a podle chuti přidáme semínka. 
  5. Vypracujeme na vále ručně nebo v robotu tuhé těsto, které vytvarujeme do bochník, vložíme do pomoučněné ošatky a necháme asi hodinu kynout.
  6. Poté bochník přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a znovu necháme ještě 45 minut kynout.
  7. Pečeme při 200 °C asi 75 minut, troubu neotvíráme, až ke konci pečení chléb potřeme vodou, aby se vytvořila lesklá, křupavá kůrka.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: