Karlovarský knedlík, foto med |
Karlovarský knedlík připravujeme z bílého pečiva starého jeden až dva dny. Vaříme ho buď v ubrousku nebo v potravinářské fólii. Je vhodný k vepřové pečeni, pečené drůbeži a dalším pečeným masům.
Ingredience pro recept Karlovarský knedlík:
6 housek den nebo dva starých (případně jiné bílé pečivo), 250 ml mléka, 2 vejce, 120 g hrubé mouky, sůl, hrst nadrobno nakrájené zelené petrželky, na špičku nože strouhaný muškátový oříšek (lze vynechat).Karlovarský knedlík krok za krokem:
- Housky nakrájíme na kostičky. Můžeme je nechat trochu oschnout, ale není to nutné. Nasypeme na ně mouku a petrželku.
- Oddělíme bílky od žloutků.
- V mléce rozkloktáme žloutky se solí a strouhaným muškátovým oříškem. Nalijeme je na kostičky housek a necháme pár minut vsáknout.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh.
- Vytvoříme těsto, do něhož lehce vmícháme sníh z bílků,
- Karlovarské knedlíky vaříme podobně jako houskové nebo bramborové. knedlíky s tím rozdílem, že karlovarské vaříme v plátěném ubrousku nebo ve fólii.
- Do velkého kastrolu dáme vařit osolenou vodu.
- Z hmoty vypracujeme dva podlouhlé válečky, které zabalíme do ubrousku nebo do fólie. Oba konce zavážeme asi 2 cm od konce knedlíku, aby měl prostor k růstu.
- Oba knedlíky vložíme do vroucí vody a 20 minut vaříme.
- Poté knedlíky vyjmeme z vody, rozbalíme a nití nakrájíme na plátky.
- Karlovarské knedlíky podáváme k pečenému masu, drůbeži nebo i svíčkové.
Žádné komentáře:
Okomentovat