![]() |
| Kdoulová marmeláda, foto med |
Kdoulovou marmeládu připravujeme z kdoulí, které na podzim dozrávají na stromech zvaných Kdouloň obecná. Kdoule díky vysokému obsahu pektinu krásně želírují, není tedy potřeba přidávat želírovací cukr. Přidáme-li do rozvaru i část slupek z kdoulí, bude marmeláda ještě hustší a aromatičtější. Výsledná barva by měla být průzračně červená.
Ingredience pro recept Kdoulová marmeláda:
Na 1 kg čisté kdoulové hmoty potřebujeme 500–750 g cukru a šťávu z 1 citronu. Můžeme (ale nemusíme) přidat hřebíček a kousek celé skořice a trochu rumu.
![]() |
| Kdoule, foto med |
Kdoulová marmeláda krok za krokem:
- Kdoule omyjeme, odstraníme ohryzek a oloupeme (několik jich ponecháme i se slupkou.
- Nakrájíme na menší kostky do hrnce, podlijeme trochou vody (cca 200–300 ml na 1 kg kdoulí) a citronovou šťávou.
- Vaříme asi půl hodiny do změknutí ovoce.
- Měkké kdoule rozmixujeme na pyré a propasírujeme přes síto. Vrátíme do hrnce a zahřejeme.
- Přidáme cukr, podle chuti koření, a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí marmelády.
- Hotovou marmeládu plníme do horkých, sterilizovaných skleniček, můžeme zakápnout rumem a pevně utáhneme víčka. Sklenice otočíme dnem vzhůru.
- Kdoulová marmeláda bude skvělá na palačinkách, lineckém cukroví nebo třeba na chlebu s máslem.
Dobrou chuť!


Žádné komentáře:
Okomentovat