sobota 15. listopadu 2025

Kdoulová marmeláda

 

Kdoulová marmeláda, foto med

Kdoulovou marmeládu připravujeme z kdoulí, které na podzim dozrávají na stromech zvaných Kdouloň obecná. Kdoule díky vysokému obsahu pektinu krásně želírují, není tedy potřeba přidávat želírovací cukr. Přidáme-li do rozvaru i část slupek z kdoulí, bude marmeláda ještě hustší a aromatičtější. Výsledná barva by měla být průzračně červená.


Ingredience pro recept Kdoulová marmeláda:

Na 1 kg čisté kdoulové hmoty potřebujeme 500–750 g cukru a šťávu z 1 citronu. Můžeme (ale nemusíme) přidat hřebíček a kousek celé skořice a trochu rumu.

Kdoule, foto med


Kdoulová marmeláda krok za krokem:

  1. Kdoule omyjeme, odstraníme ohryzek a oloupeme (několik jich ponecháme i se slupkou.
  2. Nakrájíme na menší kostky do hrnce, podlijeme trochou vody (cca 200–300 ml na 1 kg kdoulí) a citronovou šťávou. 
  3. Vaříme asi půl hodiny do změknutí ovoce.
  4. Měkké kdoule rozmixujeme na pyré a propasírujeme přes síto. Vrátíme do hrnce a zahřejeme.
  5. Přidáme cukr, podle chuti koření, a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí marmelády. 
  6. Hotovou marmeládu plníme do horkých, sterilizovaných skleniček, můžeme zakápnout rumem a pevně utáhneme víčka. Sklenice otočíme dnem vzhůru.
  7. Kdoulová marmeláda bude skvělá na palačinkách, lineckém cukroví nebo třeba na chlebu s máslem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: