![]() |
Špendlíková marmeláda, foto med |
Špendlíky – plody Myrobalánu třešňového – jsou výborné čerstvé i tepelně zpracované. Můžeme je používat podobně jako švestky, a to jako náplně buchet, koláčů, bublanin i tvarohových knedlíků. Skvělá z nich je marmeláda, kterou si snadno připravíme.
Ingredience pro recept Špendlíková marmeláda:
![]() |
Vypeckované špendlíky |
1 kg vyzrálých a vypeckovaných špendlíků, 500 g želírovacího cukru (k výběru je extra silný, ale i pro diabetiky, ovocný, se stévií apod.), 2 sáčky vanilkového cukru, kousek kůry skořice, 3 hřebíčky, rum podle chuti.
Špendlíková marmeláda krok za krokem:
Špendlíky opláchneme a vypeckujeme. Pokud nemáme vypeckovávač, každý plod nařízneme nožem a pecku vyjmeme.Marmeláda ze špendlíků - Sklenice na marmeládu důkladně umyjeme, a i s víčky je deset minut vyvařujeme v horké vodě.
- Do kastrolu vložíme špendlíky, přidáme koření a trochu podlijeme vodou a za občasného míchání vaříme 20 minut.
- Koření vyjmeme, obsah rozmixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme přes síto.
- Řídkou kaši vrátíme do kastrolu, přidáme želírovací cukr a vanilkový cukr a vaříme podle návodu na příbalovém letáku.
- Pěnu průběžně odebíráme. Kápneme trochu na talířek a pokud kapka tuhne, jsme u konce.
- Do tuhnoucí marmelády vmícháme rum podle chuti a horké naléváme do suchých zavařovaček.
- Sklenice zavíčkujeme a obrátíme je dnem vzhůru, a tak je necháme vychladnout.
- Špendlíkovou marmeládu mažeme na chléb nebo pečivo s máslem, je vhodná na koláče, jako podklad pod dortové krémy, na palačinky i linecké cukroví.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat