Květákový nákyp, foto med |
Vynikající zeleninový pokrm si připravíme z květáku, který zapečeme s dalšími přísadami. Toto bezmasé jídlo je vhodné nejen pro vegetariány.
Ingredience pro recept Květákový nákyp:
1 květák, 2 vejce, 1 cibule, větší hrst petrželky (kudrnky nebo ploché), plátek másla, olej, 200 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 100 g strouhaného sýra (Gouda, Niva apod.), špetka muškátového květu, mletý pepř, sůl, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy.
Květákový nákyp krok za krokem:
Do vroucí osolené vody vložíme květák rozebraný na růžice a povaříme do poloměkka. Necháme ho okapat s rozsekáme nožem na drobnější kousky, použít můžeme i šťouchadlo na brambory.Upečený květákový nákyp, foto med - Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme ji ke květáku.
- Přidáme máslo utřené do pěny se žloutky, solí, pepřem a muškátem.
- Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a uvaříme do kaše – vznikne bešamel.
- Do chladnoucího bešamelu vmícháme nastrouhaný sýr a vše promícháme s květákovou masou.
- Z bílků ušleháme sníh, který opatrně zamícháme do květáku.
- Dochutíme petrželkou a vložíme do pekáčku, který jsme vymastili a vysypali strouhankou.
- Pečeme na 170 °C asi 50 minut.
- Květákový nákyp podáváme horký s vařeným bramborem, ale dobrý je i studený.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat