sobota 9. října 2021

Květákový nákyp

 

Květákový nákyp, foto med

Vynikající zeleninový pokrm si připravíme z květáku, který zapečeme s dalšími přísadami. Toto bezmasé jídlo je vhodné nejen pro vegetariány.


Ingredience pro recept Květákový nákyp:


1 květák, 2 vejce, 1 cibule, větší hrst petrželky (kudrnky nebo ploché), plátek másla, olej, 200 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 100 g strouhaného sýra (Gouda, Niva apod.), špetka muškátového květu, mletý pepř, sůl, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy.


Květákový nákyp krok za krokem:

  1. Upečený květákový nákyp, foto med
    Do vroucí osolené vody vložíme květák rozebraný na růžice a povaříme do poloměkka. Necháme ho okapat s rozsekáme nožem na drobnější kousky, použít můžeme i šťouchadlo na brambory.
  2. Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme ji ke květáku.
  3. Přidáme máslo utřené do pěny se žloutky, solí, pepřem a muškátem.
  4. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a uvaříme do kaše – vznikne bešamel.
  5. Do chladnoucího bešamelu vmícháme nastrouhaný sýr a vše promícháme s květákovou masou.
  6. Z bílků ušleháme sníh, který opatrně zamícháme do květáku.
  7. Dochutíme petrželkou a vložíme do pekáčku, který jsme vymastili a vysypali strouhankou.
  8. Pečeme na 170 °C asi 50 minut.
  9. Květákový nákyp podáváme horký s vařeným bramborem, ale dobrý je i studený.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: