Zapečený lilek s mletým masem |
K lahodným pokrmům patří zapečený lilek neboli baklažán s mletým masem. Když do mletého zamícháme rýži, nepotřebujeme ani přílohu, nanejvýš zeleninový salát.
Ingredience pro recept Zapečený lilek s mletým masem:
500 g mletého masa, 6 lilků, 150 g rýže, 1 cibule, 3 vejce, 250 ml smetany, 100 g strouhaného eidamu, sůl, nasekaná zelená petrželka, pepř, majoránka, olej.
Zapečený lilek s mletým masem krok za krokem:
- Lilky omyjeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu.
- Osolíme je po obou stranách a necháme vypotit, čímž je zbavíme nahořklosti.
- Poté baklažány opláchneme a osušíme.
- Uvaříme rýži.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme.
- V míse smícháme mleté maso s uvařenou rýží, 2 vejci, restovanou cibulí. Osolíme a okořeníme. Masu propracujeme.
- Směs navrstvíme na půlky lilků. Ty klademe vedle sebe do vymaštěného pekáčku.
- Nadívané lilky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.
- Nastrouháme sýr a smícháme ho se smetanou a vejcem. Tuto směs navrstvíme na zapečené baklažány a vrátíme do trouby.
- Pečeme, dokud sýrová krusta nezezlátne.
- Zapečený lilek s mletým masem podáváme s čerstvou zeleninou. Příloha není nutná, případně podáváme s vařeným bramborem.
Dobrou chuť!
1 komentář:
Mňam! Miluji halušky a ještě navíc ty s brynzou! Ty jsou podle mě mnohem lepší než ty se zelím. Teď jsem zrovna dělala nákup na jednom online e-shopu s potravinami, na kterém jsem sehnala potraviny za super ceny. Tam jsem si právě koupila velké zásoby brynzy, tak alespoň uvařím halušky podle vašeho receptu! :-) Už se mi sbíhají sliny.
Okomentovat