pondělí 11. října 2021

Zapečený lilek s mletým masem

 

Zapečený lilek s mletým masem

K lahodným pokrmům patří zapečený lilek neboli baklažán s mletým masem. Když do mletého zamícháme rýži, nepotřebujeme ani přílohu, nanejvýš zeleninový salát. 


Ingredience pro recept Zapečený lilek s mletým masem: 

500 g mletého masa, 6 lilků, 150 g rýže, 1 cibule, 3 vejce, 250 ml smetany, 100 g strouhaného eidamu, sůl, nasekaná zelená petrželka, pepř, majoránka, olej.


Zapečený lilek s mletým masem krok za krokem:

  1. Lilky omyjeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu. 
  2. Osolíme je po obou stranách a necháme vypotit, čímž je zbavíme nahořklosti.
  3. Poté baklažány opláchneme a osušíme. 
  4. Uvaříme rýži.
  5. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme. 
  6. V míse smícháme mleté maso s uvařenou rýží, 2 vejci, restovanou cibulí. Osolíme a okořeníme. Masu propracujeme.
  7. Směs navrstvíme na půlky lilků. Ty klademe vedle sebe do vymaštěného pekáčku. 
  8. Nadívané lilky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. 
  9. Nastrouháme sýr a smícháme ho se smetanou a vejcem. Tuto směs navrstvíme na zapečené baklažány a vrátíme do trouby.
  10. Pečeme, dokud sýrová krusta nezezlátne.
  11. Zapečený lilek s mletým masem podáváme s čerstvou zeleninou. Příloha není nutná, případně podáváme s vařeným bramborem.

Dobrou chuť!

1 komentář:

Bobinka123 řekl(a)...

Mňam! Miluji halušky a ještě navíc ty s brynzou! Ty jsou podle mě mnohem lepší než ty se zelím. Teď jsem zrovna dělala nákup na jednom online e-shopu s potravinami, na kterém jsem sehnala potraviny za super ceny. Tam jsem si právě koupila velké zásoby brynzy, tak alespoň uvařím halušky podle vašeho receptu! :-) Už se mi sbíhají sliny.