středa 28. listopadu 2012

Domácí pizza



Domácí pizza má tu výhodu, že si na ni dáme přesně to, co nám chutná, anebo jak se říká, co dům dá. Na tu nejjednodušší -Margaritu – patří jen rajčata, mozzarella a čerstvá bazalka, na Hawai zas rajský protlak, šunka, kousky ananasu a sýr. Základem je rajský protlak nebo kečup namazaný na vyváleném těstě, na který pak klademe další ingredience.

Ingredience pro recept Domácí pizza:

Těsto: 500 g hladké mouky, 20 g kvasnic, 5 lžic olivového oleje, sůl.
Náplň: kečup nebo rajský protlak, dále např. šunka nebo salám, rajčata, strouhaný tvrdý sýr, olivy, sterilované žampiony, bazalka nebo dobromysl nebo tymián, chilli papričky, pepř apod.

Domácí pizza krok za krokem:

1. Kvasnice rozmícháme ve vlažné vodě na řídkou kaši a necháme vykvasit.
2. Mouku vy¬sypeme na vál, osolíme, smícháme s kváskem, přidáme 3 lžíce oleje a tolik vlažné vody, abychom vypracovali hustší, homogenní a velmi tvárné těsto.
4. Těsta pomoučníme, vložíme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme při teplotě místnosti asi dvě hodiny kynout.
5. Vykynuté těsto znovu vypracujeme, abychom ho zbavili vzduchových bublin a vyválíme na plech nebo do kulaté koláčové formy. Nemělo by být tlustší než půl centimetru.
6. Rozválené těsto potřeme kečupem nebo rajským protlakem a poklademe ho šunkou. Na ni rozložíme plátky rajčat, plátky žampionů a olivy.
7. Okořeníme papričkami nebo pepřem, tymiánem nebo provensálským kořením a čerstvou bazalkou.
8. Sýr typu eidamu nastrouháme nahrubo a pizzu jím hustě posypeme.
9. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut.
10. Domácí pizzu podáváme horkou, nakrájenou na díly.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: