pondělí 14. ledna 2013

Klasická mramorovaná bábovka




Ingredience pro recept Klasická mramorovaná bábovka:

300 g polohrubé mouky, 100 g Hery nebo jiného tuku, 4 vejce, 120-150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ½ balíčku prášku do pečiva, 1-2 polévkové lžíce kakaa, olej a mouku na vymazání formy

Klasická mramorovaná bábovka krok za krokem:

1. Utřeme Heru a cukrem do pěny.
2. Rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Do bílků nesmí přijít ani malý kousek žloutku, jinak se nepodaří ušlehat tuhý sníh.
3. Žloutky postupně vmícháme do utřené Hery, přidáme i vanilkový cukr.
4. Zapneme troubu na 170 °C, aby se vyhřála, než těsto dokončíme.
5. Z bílků a malé špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
6. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Přidáme do těsta.
7. Nakonec vmícháme tuhý sníh.
8. Nyní těsto rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme kakaový prášek (bude-li těsto příliš husté, zředíme ho lžící mléka).
9. Bábovkovou formu, pokud není silikonová nebo teflonová, vymastíme olejem a vysypeme hrubou moukou.
10. Střídavě do formy, kterou otáčíme, naléváme světlé a tmavé těsto.
11. Klasickou mramorovanou bábovku upečeme ve středně vyhřáté troubě (170 – 180 °C). Zkoušku provádíme špejlí, kterou zapíchneme do bábovky – nesmí na ní zůstat nalepené žádné těsto. 
12. Nakonec můžeme bábovku pocukrovat. Vhodným nápojem k bábovce je káva nebo kakao.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: