pátek 25. října 2013

Cuketový bác



Bác je slaná buchta většinou z brambor, ale není důvod neudělat si ho z cukety – bude jemnější. Je tím chutnější, čím víc uzeného dodáme. Místo uzeného ale lze použít i škvarky, anebo – což ocení zejména vegetariáni – dušené houby.


Ingredience pro recept Cuketový bác

500 g oloupané nahrubo nastrouhané cukety, 100 ml mléka, 50 g droždí, hrubá mouka na zahuštění, 3 vejce, 3-5 stroužků česneku, mletý pepř, majoránka, sůl, 150 – 250 g uzeného masa (salámu, škvarků, hub), sádlo nebo olej, mák.

Cuketový bác krok za krokem

1.Oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme cuketu.
2. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a necháme vykynout.
3. K cuketě přidáme sůl, pepř, utřený česnek, rozemnutou majoránku, vejce, kvásek a tolik mouky, aby těsto mělo podobnou hustotu, jako když děláme bramboráky.
4. Uzené maso nakrájíme na kostičky a promícháme s těstem.
5. Vymastíme pekáč sádlem a správně ho máme vysypat i mákem (nemáme-li ho, nedáme).
6. Rozprostřeme těsto do pekáče, také ho můžeme posypat mákem a upečeme v troubě na 180 – 190 °C tak, aby vznikla kůrčička.
7. Cuketový bác podáváme horký i studený, jako přílohu můžeme přidat zeleninový salát.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: