neděle 19. ledna 2014

Špenátový dort

Špenátový dort, foto med

Pro milovníky špenátu a odpůrce sladkých moučníků je špenátový dort zdobený paprikami a olivami tím pravým k oslavě narozenin i jen tak, třeba jako slavnostní předkrm.

Ingredience pro recept Špenátový dort:

Těsto: 180 g hladké mouky, 100 g másla nebo Hery, 1 žloutek, 5 lžic studené vody, špetka soli.
Náplň: 2 balení drcených špenátových listů (čerstvé jsou chutnější, ale v nouzi mohou být i mrazené, jen ne protlak), 2-3 stroužky, 200 g strouhaného eidamu nebo goudy, 50 g Nivy (není nezbytná, jen pro chuť), 2 vejce + 1 bílek, kelímek smetany, sůl, pepř
Na ozdobu: Zelené nebo černé olivy, 1 červená a 1 žlutá paprika.

Špenátový dort krok za krokem:

  1. Z mouky, vody, tuku, žloutku a soli rukama vypracujeme tužší těsto.
  2. Dortovou formu vymažeme nebo vyložíme papírem na pečení a trochu rozválené těsto do ní vmáčkneme tak, abychom vytvořili vyšší stěny.
  3. Těsto na dně propícháme vidličkou, aby se nenafouklo a na 200 °C 8 minut pečeme.
  4. Mezitím podusíme špenát, jen aby se rozpustil. Poté do něj vmícháme utřený česnek, sůl, pepř, vejce, smetanu a nastrouhaný sýr.
  5. Dortovou formu s korpusem vyndáme z trouby a vlijeme do ní špenátovou směs.
  6. Poklademe ji tenkými plátky Nivy, podélně rozkrojenými olivami a kousky červené a žluté papriky, které můžeme zdobně vykrájet formičkami na cukroví.
  7. Pečeme na 180 °C 35 minut. Poté troubu vypneme a otevřeme dvířka, ale dort ještě necháme dojít.
  8. Špenátový dort můžeme podávat buď horký nebo i studený.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: