pondělí 3. února 2020

Černý houbový kuba

Černý houbový kuba, foto med 

Černý Kuba z krup a sušených hub se v mnoha domácnostech podává jako součást štědrovečerní večeře, ale udělat si ho můžeme kdykoli, zvláště pokud jsme si nasušili dostatek nejlépe hřibovitých hub. Jeho příprava není složitá, jen je vhodné si den předem namočit sušené houby i kroupy. 

Ingredience pro recept Černý houbový kuba: 

400 g ječných nebo pšeničných krup, velká hrst sušených hub, sádlo, větší cibule, podle chuti utřený česnek, kmín, pepř, sůl a rozemnutá majoránka.

Černý houbový kuba krok za krokem:

  1. Několik hodin předem nebo přes noc namočíme kroupy a ve vedlejší nádobě sušené houby. 
  2. Namočené kroupy slijeme a nasypeme je do vroucí osolené vodě. Vaříme asi 25 minut do měkka. Poté je scedíme.
  3. Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno.
  4. Na velké pánvi s roztopeným sádlem osmažíme cibuli s česnekem a kmínem.
  5. Přidáme namočené houby, které jsme předtím slili a dusíme doměkka. Smícháme s uvařenými kroupami, ochutíme pepřem a majoránkou a dosolíme.
  6. Směs rozdělíme do zapékacích misek nebo přendáme do vymaštěného pekáče a v předehřáté troubě na 180 °C pečeme asi čtvrt hodiny.
  7. Černý houbový kuba se podává jako samostatné teplé jídlo, vhodnou přílohou je zeleninový salát.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: