pátek 22. července 2022

Krůtí stehno na smetaně

 Krůtí stehno na smetaně, foto med

 Krůtí stehno i s kostí, nebo vykostěný stehenní plát připravíme podobně jako svíčkovou na smetaně. Maso upečeme na cibuli a zelenině.

Ingredience pro recept Krůtí stehno na smetaně:

Krůtí stehno, 2 cibule, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), olej nebo máslo, kelímek smetany, sůl, lžička tymiánu, lžička pepře, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 2 lžíce octa.


Krůtí stehno na smetaně krok za krokem:

  1. Rozehřejeme troubu. Nasolíme a opepříme maso.
  2. Oloupeme cibuli a kořenovou zeleninu a nakrájíme je na kostičky.
  3. Na pekáčku rozehřejeme omastek, osmahneme na něm maso ze všech stran.
  4. Přidáme nakrájenou zeleninu a krátce orestujeme.
  5. Poté vše podlijeme sklenicí vody, přidáme 2 lžíce octa a všechno koření.
  6. Vložíme zaklopené do trouby a opečeme na asi 180 °C hodinu.
  7. Upečené stehno vyjmeme a nakrájíme na plátky.
  8. Šťávu se zeleninou rozmixujeme ponorným mixérem (odstraníme bobkové listy a nové koření). Omáčka by měla být dostatečně zahuštěná rozmixovanou zeleninou, ale v případě, že je řídká, rozmixujeme v ní ještě lžíci mouky.
  9. Přivedeme na sporáku k varu (s moukou povaříme 10 minut) a vlijeme smetanu. Dál nevaříme. 
  10. Krůtí stehno na smetaně podáváme s knedlíky nebo těstovinami. Je možné přidat i brusinky.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: