neděle 17. července 2022

Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou

 

Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou, foto med

Při představě meruňkového koláče se mi vybaví léto a prázdniny. Dodnes ho považuji za mimořádnou pochoutku. Na přípravu je středně náročný, ale podle návodu ho zvládnou i začátečníci.

Ingredience pro recept Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou:

Těsto: 400 g hladké mouky, 20 g droždí, lžička cukru do kvásku, 3 lžíce rozehřátého másla, 2 lžíce cukru, asi 300-400 ml mléka, 1 vejce, špetka soli.

Náplň: Vypeckované meruňky rozčtvrcené, 250 g měkkého tvarohu, 50 g cukru – moučka, na drobenku 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 100 ml rozpuštěného másla.


Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou krok za krokem:

  1. Meruňkový koláč, foto med
    Mouka, mléko i vejce musí být vlažné. Mouku prosejeme do mísy, abychom ji nakypřili. Máslo necháme rozpustit.
  2. Z mléka, lžičky cukru, lžíce mouky a rozdrobených kvasnic uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
  3. Do mouky v míse nalijeme vlažné máslo, vejce a vykynutý kvásek. Přidáme cukr a sůl a v robotu nebo vařečkou vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout.
  4. Mezitím, co kyne, utřeme tvaroh s cukrem. Také omyjeme, vypeckujeme a na čtvrtky nakrájíme meruňky.
  5. Rozehřejeme máslo a vlažné nalijeme do hrubé mouky smíchané s cukrem. Šičkami prstů vytvoříme drobné hrudky.
  6. Zapneme troubu na 180 °C.
  7. Vykynuté těsto rozválíme na dva plechy, které vyložíme papírem na pečení. Okraje trochu zvedneme.
  8. Pláty tence potřeme tvarohem a poklademe meruňkami nakrájenými na čtvrtky. Zasypeme drobenkou co možná pravidelně.
  9. Pečeme při 180 °C 30-40 minut. Troubu během první čtvrt hodiny neotevíráme, aby se koláč nesrazil. 
  10. Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou necháme vychladnout, pocukrujeme, nakrájíme a podáváme.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: