Mátový sirup, foto med |
Limonáda z mátového sirupu nás příjemně osvěží. Máme-li dostatečnou úrodu máty, snadno si ho připravíme. Kromě do limonády můžeme sirup s úspěchem využít i při přípravě Mojita a dalších míchaných alkoholických koktejlů.
Ingredience pro recept Mátový sirup:
3 hrsti lístků Máty, nejlépe peprné, 2 l vody, 2 kg cukru, šťáva z pěti citronů nebo 20 g kyseliny citronové.
Mátový sirup krok za krokem:
- Nerezový hrnec naplníme studenou vodou, do které ponoříme pomačkané listy máty. Necháme zakryté louhovat nejméně 24 hodin.
- Ochucenou vodu přecedíme přes hustý plastový cedník, případně pře pláténko a důkladně vyždímáme.
- Tekutinu pomalu zahříváme a postupně přidáváme cukr. Kyselinu citronovou dáváme rovnou s cukrem, citronovou šťávu až ke konci.
- Zahříváme jen do rozpuštění cukru – nevaříme.
- Horkou šťávu nalijeme do čistých a vypařených lahví a uzavřeme šroubovacím víčkem nebo špuntem.
- Mátový sirup uchováváme v chladnu, průběžně ho používáme ředěný vodou k přípravě osvěžující limonády, nebo ho přidáváme do mojita.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat