úterý 17. září 2024

Bazalka v oleji

Bazalka v oleji, foto med

Máme-li slušnou úrodu bazalky, většinou ji nestačíme všechnu spotřebovat. Sušíme ji, vyrábíme pesto, ale také ji můžeme naložit do olivového oleje a zachovat tak její chuť i barvu. Naloženou bazalku přidáváme do omáček na těstoviny, při úpravě zvěřiny a luštěnin. Ochucený olej pak využijeme na dochucení zeleninových salátů. Bazalka je silně aromatická, obsahuje třísloviny a silice estragol a linalol. Sušením však ztrácí svou typickou vůni, po zmrazení získá blátivou konzistenci, proto ji raději konzervujeme olejem

Ingredience pro recept Bazalka v oleji: 

Otrhané listy bazalky, olivový olej, špetka soli. A skleničky vypařené vařící vodou, stejně tak i víčka. 

Bazalka v oleji krok za krokem:

  1. Bazalka pravá, foto med
    Listy bazalky omyjeme a pečlivě osušíme. 
  2. Do sterilizované menší skleničky střídavě dáváme vrstvy listů, mezi které nasypeme špetičku soli. 
  3. Když skleničku naplníme, nalijeme do ní olivový olej nejlépe lisovaný za studena. Ale kdo he nemá rád, může použít i jiný druh oleje. 
  4. Když je všechny bazalka pod hladinou a žádný lístek nevykukuje, skleničku zavíčkujeme. 
  5. Uchováváme na chladném tmavém místě. Měla by vydržet minimálně půl roku. 
  6. Trvanlivost bazalky v oleji prodloužíme přidáním citronové šťávy do oleje. 

 Dobrou chuť!

Žádné komentáře: