úterý 8. listopadu 2011

Jablečný koláč


Jablečný koláč můžeme připravit na mnoho způsobů, ten klasický se dělá z křehkého těsta.

Ingredience pro recept Jablečný koláč:

200 g hladké mouky, 120 ml studené vody, 50 g Hery, 50 g másla (nebo 100 g másla), špetka soli, 2 polévkové lžíce cukru, sáček vanilkového cukru, půl lžičky skořice, 5 jablek

Jablečný koláč krok za krokem:

1. Změklé máslo nakrájíme na plátky a utřeme ho se solí a jednou lžící cukru.

2. Zapracujeme mouku s vodou a odložíme odpočinout do ledničky.

3. Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec, nakrájíme na tenké plátky.

4. Polovinu jablek rozvaříme s přidáním 1 lžíce cukru a půl lžičky skořice.

5. Troubu rozehřejeme na 200 °C.

6. Těsto rozválíme a namačkáme do koláčové nebo dortové formy tak, abychom po obvodě vytvořili asi dvoucentimetrový okraj.

7. Na tuto „misku“ z těsta rozetřeme jablkový rozvar, ten poklademe druhou polovinou plátků jablek, které zasypeme vanilkovým cukrem.

8. Jablečný koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: