úterý 12. června 2012

Rebarborový koláč se žmolenkou


Koláč z kynutého těsta s revení a žmolenkou je pravou lahůdkou mezi ovocnými koláči.




Ingredience pro recept Rebarborový koláč se žmolenkou:

Těsto: 400 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 20 g droždí, 1-2 lžíce rozpuštěného tuku, 1-2 lžíce cukru, špetka soli, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku.
Rebarbora: 500 g rebarbory, cukr a skořice podle chuti. 
Žmolenka: 100 g hery nebo másla, 100 g moučkového cukru a 100 g polohrubé mouky.

Rebarborový koláč se žmolenkou krok za krokem:

1. Uděláme si kvásek z vlažného mléka, špetky cukru, špetky mouky a z rozdrobených kvasnic.
2. Oloupeme řapíky rebarbory – stáhneme tenké slupky z povrchu. Podélně rozřízneme podle tloušťky řapíků 2-4x a nakrájíme na kostičky. Hustě prosypeme cukrem a necháme pustit šťávu.
3. Do mísy nasypeme mouku a pudingový prášek (ušetříme vajíčko), osolíme, osladíme, přidáme tuk a vlijeme kvásek. Vařečkou vypravujeme hladké těsto, až se tvoří bubliny. Přeryjeme utěrkou a na teplejším místě necháme kynout asi hodinu.
4. Slijeme šťávu z rebarbory a vmícháme do ní ještě skořici.
5. Rozpuštěný tuk, cukr a mouku smícháme a rozdrobíme prsty na žmolečky.
6. Vykynuté těsto rozválíme na vymazaný plech, trochu zvýšíme okraje a po celé ploše rovnoměrně rozprostřeme nejprve připravenou reveň a poté žmolenku.
7. Rebarborový koláč se žmolenkou pečeme v troubě na 180 °C asi 40 minut.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: